Politie zet drones in tijdens paasweekend in Limburg

Print
Politie zet drones in tijdens paasweekend in Limburg

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images

De politie gaat tijdens het paasweekend drones inzetten in Limburg om vanuit de lucht zicht te hebben op plekken waar veel mensen samenkomen.

De drones worden ingezet om diverse drukke plaatsen in beeld te brengen. Een patrouille op de grond zal mensen aanspreken op hun gedrag. Daarbij wordt eerst een beroep gedaan op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Werkt dat niet, dan volgt een bekeuring.

Het is in Limburg voor het eerst dat drones op deze manier worden ingezet. Tot nu toe werden ze wel regelmatig ingezet bij onderzoek naar verkeersongevallen. Ze maken dan een totaalbeeld van de situatie vanuit de lucht.

De politie-eenheid Limburg telt 11 opgeleide dronevliegers, piloten. De opleiding tot dronevlieger is zeer intensief en duurt een half jaar. Omdat de politie bedrijfsmatig met drones vliegt en ook nog eens op plekken die normaal gesproken verboden terrein zijn, bijvoorbeeld tussen gebouwen, moet aan strenge eisen worden voldaan. Daarom wordt ook alleen maar boven plaatsen gevlogen die ‘onder controle’ zijn en afgezet kunnen worden.