Kaarsen van gerecycled vet als hart onder de riem

Print
Kaarsen van gerecycled vet als hart onder de riem

Kaarsenmaker Eric Wijffelaars. Afbeelding: Silke Westerhoven, Atelier OZO

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Hunsel / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Het IC-personeel van het Sint Jans Gasthuis in Weert is deze week verrast met veertig bijzondere kaarsen in de vorm van een hart. Initiatiefnemer Eric Wijffelaars, die zelf een paar jaar geleden op de intensive care lag, vond het tijd om wat terug te doen.

‘Hartkaarsen’ noemt Eric Wijffelaars ze. Hij maakte ze zelf, van de overgebleven stompjes van offerkaarsen uit alle windstreken van Nederland. In de hartvormige creaties zitten volgens de Weertenaar hoop, gebeden, liefde, wensen en warmte van de medemens verankerd. Hij schonk deze week veertig exemplaren aan de medewerkers van de IC-afdeling van het Sint Jans Gasthuis als een letterlijk hart onder de riem. Als dank voor hun harde werk in deze roerige tijden. „Een verdiend cadeau”, noemt Wijffelaars het.

Respect

Hij kan het weten. Wijffelaar lag zelf een paar jaar geleden op de intensive care. „Ik kwam met ernstige brandwonden op de IC in Aken terecht. Ik was er slecht aan toe. Coma, stoma, longontsteking: ik heb veel te verduren gehad. Maar dat gold ook voor de verpleegkundigen die daar werkten. Tijdens mijn herstel heb ik onnoemelijk veel respect gekregen voor deze mensen en hoe ze zich elke dag staande weten te houden. Er komt heel veel op ze af. In deze onzekere tijden van corona wordt er nóg meer van ze gevraagd. Ik vond dat ik wat terug moest doen.”

Verrast

Na zijn revalidatie legde Wijffelaars zich onder meer toe op kaarsen maken. Hij is werkzaam bij Atelier OZO, een ontwerpstudio gespecialiseerd in product- en meubelontwerp. Ook bijzondere kaarsen behoren tot zijn oeuvre. De veertig creaties van gerecycled kaarsvet zijn dus op ambachtelijke wijze gemaakt. Woensdag leverde hij ze af in het Weerter ziekenhuis. Een dag later mocht het personeel zijn gift ontvangen. „Ze waren blij verrast”, weet Wijffelaars. „Ik hoop dat dit meer mensen aanzet tot het bieden van steun.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen