Politie arresteert man (19) voor DDoS-aanvallen op overheidssites

Print
Politie arresteert man (19) voor DDoS-aanvallen op overheidssites

Afbeelding: daoleduc

De politie heeft een 19-jarige man uit Breda opgepakt die verdacht wordt van ddos-aanvallen op de websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl op 19 maart. De sites, die vanwege de coronacrisis drukbezocht zijn, waren enkele uren niet bereikbaar.

Op de websites kunnen mensen post van de overheid openen over bijvoorbeeld toeslagen of belastingen. Maar ook informatie over noodverordeningen en andere spoedregelgeving die gelden wegens het coronavirus. De aangehouden man wordt formeel verdacht van het belemmeren van vitale berichtgeving die noodzakelijk is voor de veiligheid.

„Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op”, aldus hoofd van het cybercrimeteam Midden-Nederland Jeroen Niessen. Door zulke websites plat te leggen „ontneem je burgers toegang tot hun persoonlijke gegevens en belangrijke overheidsinformatie”, zegt hij.

Bij een ddos-aanval worden websites bestookt met informatie, waardoor deze overbelast raken. Het komt regelmatig voor dat websites van bedrijven of overheden mikpunt zijn. In 2018 was DigiD, de dienst waarmee mensen kunnen inloggen op overheidssites, al eens doelwit. Voor het uitvoeren van ddos-aanvallen kunnen meerdere motieven zijn, bijvoorbeeld politieke of economische. Over het motief van de 19-jarige is niets bekendgemaakt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen