Drukte aan grens valt mee, maar meeste Duitsers negeren verzoek om terug te keren

Print
Drukte aan grens valt mee, maar meeste Duitsers negeren verzoek om terug te keren

Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De drukte aan de grens bij Roermond en Venlo valt mee. Volgens een woordvoerder van de marechaussee was het er vrijdagochtend nog redelijk druk, maar in de loop van de dag nam het aantal Duitsers dat naar Nederland wilde af.

Wel blijkt uit een steekproef door de provincie Limburg dat de meeste Duitsers na controle door de marechaussee gewoon doorrijden, en slechts een minderheid omkeert naar Duitsland.

Boerenverstand

Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Ze wisten wel dat een advies geldt om dat niet te doen. Uit de steekproef blijkt dat donderdag 60 procent toch doorreed naar Nederland. Vrijdag bedroeg dat aandeel zelfs 70 procent.

„Dit is ook ons beeld”, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag in een reactie. „We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand. Maar als zij zeggen ‘we rijden door’ hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen.”

Wel zei hij dat met name bij grote grensovergangen veel Duitsers doorrijden. Hij sprak van „kuddegedrag”. Bij kleinere grensovergangen voelen mensen zich meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid en keren ze eerder om, aldus deze woordvoerder.

Camping of jachthaven

De marechaussee heeft de indruk dat het langs de hele Duitse grens van Limburg tot Groningen in de loop van de dag rustiger werd. De grootste drukte was bij de overgangen in Limburg, aldus de woordvoerder.

Aanvankelijk verklaarde de gemeente Roermond dat er „veel activiteit” in de recreatiegebieden is en zich daarover zorgen te maken. Later vrijdag werd dit beeld bijgesteld: „Wij weten via dronebeelden, politie en eigen handhavers dat er een rustig tot zeer rustig beeld is. Er zijn weinig mensen op de plassen en recreatiegebieden, campings zijn gesloten of er zijn slechts enkele gasten. Mensen houden zich over het algemeen aan afspraken.” Dit nam ook de aanvankelijke zorgen bij burgemeester Rianne Donders weg, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder van de marechaussee zei dat veel Duitsers zeiden naar camping of jachthaven onderweg te zijn. Over het doorrijgedrag van de Duitsers zei hij: „Elke auto die omkeert is er één. Het kost nu en dan wel wat overredingskracht.”

Bekeuringen bij grenscontroles en aanhoudingen als bijvangst

Marechaussee en handhavers hebben tijdens grenscontroles vrijdag enkele aanhoudingen verricht en bekeuringen uitgeschreven. Dat zei een woordvoerder van de marechaussee vrijdagmiddag.

Hij sprak van „enkele aanhoudingen”, onder meer wegens nog openstaande gevangenisstraffen. De bekeuringen die werden uitgeschreven gingen vooral over te veel inzittenden in auto’s. Zo bleken bij een grenscontrole vijf jonge Duitse mannen in een auto te zitten, aldus de woordvoerder. Daardoor wordt het voorschrift van anderhalve meter afstand niet gevolgd. De jongelui wilden een uitstapje maken naar Nederland.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen