Rivalen Apple en Google bundelen krachten om corona-app mogelijk te maken

Print
Rivalen Apple en Google bundelen krachten om corona-app mogelijk te maken

Apple en Google slaan de handen ineen. Afbeelding: AFP

Techreuzen Apple en Google gaan samen de strijd aan tegen het coronavirus. De twee rivalen willen dat smartphonegebruikers vanaf mei apps kunnen downloaden die een signaal geven indien ze in de nabijheid van met corona besmette mensen zijn geweest.

Wellicht wisten premier Rutte en minister Hugo de Jonge deze week al meer toen ze het idee lanceerden voor een app om coronapatiënten in de buurt op te sporen. Gebruikers krijgen dan een signaal als ze bij een besmet iemand in de buurt zijn geweest. De Jonge bleef tijdens de persconferentie vaag, maar stelde dat er binnenkort veel meer duidelijk wordt.

Een deel van die duidelijkheid is er nu. Google en Apple kondigden vrijdagmiddag een gezamenlijke inspanning aan ‘om met behulp van bluetooth regeringen en gezondheidsinstellingen te helpen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, met privacy en veiligheid centraal in het ontwerp’.

Uitwisseling iPhones en Android

Apple en Google gaan de apps niet zelf bouwen, maar gaan helpen met de onderliggende technologie. Specifieker willen ze zorgen dat door landen ontwikkelde apps moeiteloos kunnen communiceren tussen iPhones en Android-telefoons. Dat hopen ze vanaf mei voor elkaar te hebben. Daarnaast willen Google en Apple binnen enkele maanden een breder op bluetooth gebaseerd platform bouwen dat de mogelijkheid van ‘contact tracing’-technologie in de eigen besturingssystemen (iOS en Android) inbouwt. ,,Dat is een robuustere oplossing.” Privacy en instemming van gebruikers zullen daarbij volgens Google en Apple essentieel zijn.

De techreuzen wijzen erop dat vele gezondheidsinstituten in de wereld technologie om besmette contacten op te sporen als een belangrijke methode beschouwen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Onder meer door universiteiten en andere gezondheidsorganisaties is er al veel onderzoek gedaan. Apple en Google willen daar graag verder aan bijdragen, zeggen ze.

Kracht van technologie

,,Ieder van ons bij Apple en Google gelooft dat het niet eerder zo belangrijk was om samen te werken en een van de werelds meest nijpende problemen op te lossen. We hopen de kracht van technologie in te zetten om landen overal op de wereld te helpen de verspreiding van corona tegen te gaan en sneller terug te keren naar het leven van alledag.”

Rivalen Apple en Google bundelen krachten om corona-app mogelijk te maken
De twee apps die het kabinet wil ontwikkelen. Foto: TU

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →