Von der Leyen van Europese Commissie verwacht vaccin eind dit jaar

Een Deense wetenschapper onderzoekt een vaccin.

Een Deense wetenschapper onderzoekt een vaccin. © AD/AFP

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, denkt dat tegen het einde van het jaar een vaccin is ontwikkeld tegen het coronavirus. Dat meldt de voorzitter aan de Duitse krant Bild am Sonntag. Half maart zei Von der Leyen nog dat het vaccin er al ‘rond de herfst’ zou zijn. Die bewering werd toen onderuit gehaald door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Bonne Kerstens

Volgens Von der Leyen zijn twee van de meest veelbelovende onderzoeksteams in Europa bezig met het ontwikkelen van een vaccin. ,,Zij zijn van plan binnenkort met klinische tests te beginnen”, zegt ze tegen de Duitse krant. Daarna volgen nog enkele stappen om een vaccin goedgekeurd en massaal geproduceerd te krijgen, gaf Von der Leyen aan. De Europese Unie is al met fabrikanten in gesprek over de productie om een snelle vaccinatiecampagne mogelijk te maken.

Lees hier meer over het coronavirus

De nieuwe verwachting van Von der Leyen is tegenstrijdig met de verwachtingen van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Deze liet eind maart weten dat een vaccin tegen het coronavirus waarschijnlijk nog zeker een jaar op zich wachten. Het agentschap baseert die inschatting op de gesprekken die het voerde met partijen die met een vaccin bezig zijn, gecombineerd met ervaringen uit het verleden.

De EMA baseert zich op gesprekken met ‘een dozijn’ ontwikkelaars. ,,Twee vaccins hebben de fase bereikt dat ze voor het eerst op gezonde vrijwilligers kunnen worden getest”, aldus de organisatie. Toch duurt het naar verwachting nog minimaal een jaar tot er een vaccin tegen Covid-19 is dat toegelaten wordt op de markt en in grote hoeveelheden kan worden verspreid.

Beperkingen

Zolang er nog geen vaccin is, verwacht Von der Leyen dat er beperkingen blijven gelden voor een bezoek aan bijvoorbeeld een verpleeghuis. ,,Zonder vaccin moeten contacten van ouderen zoveel mogelijk beperkt worden. Ik weet dat dat moeilijk is”, aldus de Europees Commissievoorzitter. ,,We zullen vele maanden, waarschijnlijk tot volgend jaar, moeten leren leven met het virus.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee