Video: Heerlense wethouder Martin de Beer brengt twee bommen tot ontploffing

Op bedrijventerrein Trilandis in Heerlen zijn zaterdag twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontploft.

Siebrand Vos

De Heerlense wethouder Martin de Beer mocht de explosieven tot ontploffing brengen: „Beide bommen lagen dicht bij elkaar, maar net ver genoeg van elkaar om te voorkomen dat de ene bom de andere tot ontploffing zou brengen.”

Er zijn de hele week voorbereidende werkzaamheden gedaan op Trilandis, een bedrijventerrein waar vooral medisch-logistieke bedrijven als Medtronic zijn gevestigd. Zo werd een vier meter diepe sleuf gegraven om te voorkomen dat de snelweg beschadigd zou raken door de trillingen. De weg is een half uur afgesloten geweest, net als het luchtruim boven het terrein.

Dempen

Op de bommen zijn zestien vrachtwagens met zand gestort om de ontploffing te dempen. De Beer: „Toch was er een behoorlijke trilling te voelen. Wij zijn blij dat de Explosieven Opruimingsdienst heel snel en professioneel heeft gewerkt.”

© Gemeente Heerlen

De eerste bom werd ontdekt bij bouwwerkzaamheden, de tweede na verder onderzoek op zo’n vijftig meter afstand. In 2014 werden op het nabij gelegen bedrijventerrein Avantis ook al explosieven gevonden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee