Racelegende Stirling Moss (90) overleden

Stirling Moss

Stirling Moss © AD/AFP

Op 90-jarige leeftijd is zondagmorgen op eerste paasdag de Britse racelegende Stirling Moss overleden. Hij was in de jaren vijftig een van de eerste F1-winnaars op het circuit van Zandvoort bij de Grand Prix van Nederland.

Redactie

Moss, opgenomen in de Hall of Fame van de internationale motorsport, won 212 van de 529 races waaraan hij meedeed. Hij reed tussen 1951 en 1961 in de Formule 1. De Engelsman won zestien grands prix, maar hij wist nooit wereldkampioen te worden in de koningsklasse van de autosport. Hij wordt daarom ‘de beste coureur ooit die géén wereldkampioen werd’ genoemd. Tussen 1955 en 1961 werd Moss vier keer tweede en drie keer derde in de Formule 1.

© ANP

Bij een zware crash in 1962 raakte een deel van zijn lichaam tijdelijk verlamd, maar Moss herstelde en ging daarna verder met racen. Pas in 2011, op 81-jarige leeftijd, stopte de Engelsman. Hij besefte tijdens de kwalificatie voor de zogeheten legendsrace bij de 24 Uur van Le Mans dat hij er beter mee op kon houden. ,,Tijdens de kwalificaties schrok ik van mezelf”, zei Moss destijds. ,,Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik zou stoppen als ik het niet meer aan zou kunnen. Ik wil ook anderen niet in de weg rijden. De tijd is nu gekomen om er mee op te houden.”

Moss behoort tot de iconen van de Britse sport. In 1990 werd hij opgenomen in de internationale Hall of Fame van de motorsport. Op eerste paasdag blies hij zijn laatste adem uit. „Hij overleed zoals hij leefde, hij zag er prachtig uit”, zegt zijn vrouw in de Daily Mail.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee