Denemarken laat als eerste de teugels los in de strijd tegen het coronavirus

Het centrum van Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, ligt er nu nog verlaten bij. Als het aan de Deense regering ligt, komt het openbare leven deze week weer op gang. De eerste opgelegde beperkingen worden ingetrokken.

Het centrum van Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, ligt er nu nog verlaten bij. Als het aan de Deense regering ligt, komt het openbare leven deze week weer op gang. De eerste opgelegde beperkingen worden ingetrokken. © AD/EPA

Denemarken is het eerste Europese land dat de teugels in de strijd tegen het coronavirus enigszins laat zakken. Vanaf woensdag mogen kinderen van elf jaar en jonger weer naar school en naar de kinderopvang. Die zijn een maand lang dicht geweest.

Hans van Zon

,,Het is belangrijk dat we Denemarken niet langer dan nodig is op slot houden’’, aldus premier Mette Frederiksen. Het land legde in de crisis als eerste op 11 maart al strenge beperkingen op. De grenzen en sommige bedrijven gingen dicht, bijeenkomsten met meer dan tien mensen werden verboden.

‘Stapje voor stapje’

Nu bouwt Denemarken de beperkingen weer als eerste af. De verspreiding van het coronavirus lijkt onder controle en de Deense regering wil de economie daarom weer op gang brengen. ,,Maar we doen dat stapje voor stapje, langzaam en voorzichtig’’, aldus Frederiksen die de vergelijking maakte met het lopen op een koord. ,,Als we te snel gaan, is er het gevaar van weer oplopende besmettingen en dan moeten we weer gaan sluiten.’’ Tot gisteren telde Denemarken 6000 gevallen van besmetting met het coronavirus, 260 mensen zijn er aan overleden. Sinds begin deze maand dalen het aantal ziekenhuisopnamen en het aantal patiënten op de intensive care.

Oostenrijk

Denemarken is overigens niet het enige land dat de opgelegde beperkingen langzaam afbouwt. In Oostenrijk mogen vanaf dinsdag bepaalde winkels weer open, andere winkels, restaurants en hotels gaan in mei weer in bedrijf. Noorwegen heropent op zijn beurt op 20 april de kinderopvang, de basisscholen volgen een week later. In Bulgarije mogen de boerenmarkten weer worden gehouden. Tsjechië geeft bouwmarkten en de handel in fietsen weer toestemming om de deuren te openen. Tevens worden de regels voor openluchtrecreatie versoepeld. Zelfs Spanje, na Italië in Europa het hardst geraakt door het coronavirus, verlicht de eerste beperking. Arbeiders in niet-cruciale sectoren mogen vanaf morgen weer aan het werk. Bij stations voor het openbare vervoer worden gezichtsmasker uitgereikt.

Waarschuwing

Voor andere Europese landen blijven alle opgelegde beperkingen van kracht. Nederland houdt zich nog zeker tot 28 april aan alle maatregelen. Ook Groot-Brittannië vindt het nog te vroeg voor een ‘exit-strategie’, zoals minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, het noemt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt landen niet te snel de ‘blijf thuis’-maatregelen te versoepelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee