Na twee weken achter elkaar zon begint de nieuwe week koud

© ANP

Niet eerder was het twee weken achtereen zo zonovergoten vanaf de start van de lente als de afgelopen weken. Dit jaar heeft zelfs het record in handen! Maar daar gaat verandering in komen. De warmte maakt aan het begin van de nieuwe week plaats voor koude lucht van zee.

Bonne Kerstens

De koude lucht lijkt wel van korte duur te zijn, meldt Weerplaza. ,,De windrichting is in deze tijd van het jaar een belangrijke factor voor de temperatuur. Komt de wind vanaf het land, dan kan de lucht al snel opwarmen onder de steeds hoger staande zon. Maar komt de wind uit het noorden of noordwesten, dan is het beeld anders. De lucht heeft dan een lange weg afgelegd over de koude Noordzee en de temperatuur blijft erg laag”, weet Raymond Klaassen van Weerplaza.

Door het opbouwen van een hogedrukgebied boven Groot Brittannië wordt de stroming vanaf zondagavond noordelijk. ,,Maandag en dinsdag wordt het daarom niet veel warmer dan 8 tot 10 graden, vooruit, in het zuiden 10 of 12 graden. Dat scheelt in vrijwel heel het land dik tien graden met vandaag.”

Lees ook: Paaszondag: mooi weer, maar ‘blijf thuis’

Maandag en dinsdag zal het voor de meesten door de koude noordelijke wind dan ook een stuk makkelijker zijn om binnen te blijven. ,,Woensdag raken we in een groot deel van Nederland de noordelijke stroming alweer kwijt en kan in het binnenland de temperatuur oplopen naar 15 graden. Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft droog. Ook na woensdag blijven de temperaturen goed met 15 tot 20 graden. Af en toe een nog warmere uitschieter is zeker niet uitgesloten. Kortom, vanaf woensdag: droog lenteweer met temperaturen een paar graden boven de normaal van circa 13 graden”, besluit Klaassen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal