Minder patiënten op de intensive care

Na een lichte stijging zaterdag is het aantal coronapatiënten op de intensive care weer gedaald tot 1358.

Na een lichte stijging zaterdag is het aantal coronapatiënten op de intensive care weer gedaald tot 1358. © AD/Arie Kievit

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is, na de lichte stijging van zaterdag, weer gedaald. Op dit moment liggen er 1358 mensen op de ic’s, 33 minder dan een dag eerder.

Raymond Boere

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een stabiele situatie vergeleken met een week geleden. Er is voldoende capaciteit. ,,De regio’s bereiden zich intussen in onderlinge afstemming voor op het hervatten van de reguliere zorg, te beginnen met de meest urgente zorgvraag.’’

Afgelopen woensdag werd voorlopig de hoogste piek bereikt met 1424 ernstig zieke patiënten. Sindsdien is er een dalende lijn ingezet, al stijgt het aantal opnames op sommige dagen nog wel heel licht, zoals ook zaterdag het geval was. Toch is het een significante verbetering. Tot anderhalve week geleden nam het aantal patiënten soms met bijna honderd per dag toe.

Niet verplaatst

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 1302 in Nederland en 56 in Duitsland. Er zijn de afgelopen 24 uur geen nieuwe patiënten naar Duitsland verplaatst.

De ziekenhuizen hebben na forse uitbreidingen in totaal 2400 ic-plekken beschikbaar, waarvan 1900 speciaal voor coronapatiënten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee