Dodenherdenking op Dam alleen met koningspaar en 3 anderen

© ANP

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam zijn dit jaar vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig. Zij blijven op afstand van elkaar.

Redactie

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam zijn dit jaar vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig. Zij blijven op afstand van elkaar. Dat meldt het Nationaal Comité zondag.

Krans

Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak. Nooit eerder heeft het staatshoofd tijdens Dodenherdenking gesproken. Dit jaar gebeurt dat wel omdat Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden is dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

Publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven en op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité vraagt alle blazers van Nederland om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen. Dat was een idee van de Oranjevereniging in Etten-Leur.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam houdt Arnon Grunberg in een lege Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht. Simone Kleinsma zingt daar een lied. De NOS zendt de hele herdenking live uit.

Festivals

Als de Dodenherdenking is afgelopen, vertrekken jeeps vanuit Wageningen om het Vrijheidsvuur te brengen naar de veertien plaatsen waar een Bevrijdingsfestival zou worden gehouden. De festivals gaan niet door, maar in de plaatsen wordt wel om middernacht, als Bevrijdingsdag begint, het vuur ontstoken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS doet dat in Wageningen, waar de Duitsers 75 jaar geleden onderhandelden over de capitulatie. Op vrijheidsvuur.nl kunnen mensen thuis digitaal het vuur aansteken.

De 5 mei-lezing die de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou houden in Den Haag is vanwege de coronacrisis afgezegd. Ambassadeurs van de vrijheid zoals Roxeanne Hazes en Snelle zijn op 5 mei online en via sociale media te volgen. De NOS zendt dinsdagavond 5 mei een bevrijdingsspecial uit met een bijzonder concert vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee