Verenigde Naties strijden tegen nepnieuws over coronavirus

Print
Verenigde Naties strijden tegen nepnieuws over coronavirus

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Verenigde Naties gaan strijden tegen het groeiende nepnieuws en andere verkeerde informatie over de coronapandemie. De VN willen het internet overspoelen met feiten en wetenschap. Volgens de VN heerst er een tweede pandemie, een gevaarlijke „desinfodemie”.

VN-baas Guterres noemt de vaak bewust foute informatie over het coronavirus een plaag en een gif dat nog meer levens in gevaar brengt. Hij spreekt over een berg aan misleidende verhalen en berichten op sociale media. Schadelijk gezondheidsadvies en kwakzalverij nemen snel toe, aldus de VN-leider.

Belasterend

„Onwaarheden vullen de ether. Wilde samenzweringstheorieën infecteren het internet. Haat gaat viraal, en stigmatiseert en belastert mensen en groepen.”

Guterres roept socialemediabedrijven op meer te doen om haat en schadelijke beweringen over de coronaziekte Covid-19 uit te roeien. „Over de hele wereld zijn mensen bang. Ze willen weten wat ze moeten doen en waar ze terechtkunnen voor advies. Dit is een tijd voor wetenschap en solidariteit. Met gezond verstand en feiten kunnen we Covid-19 verslaan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen