Politie geeft beelden vrij van brandstichter zendmast

Print
Politie geeft beelden vrij van brandstichter zendmast

Afbeelding: Opsporing Verzocht

De politie heeft via het tv-programma Opsporing Verzocht bewegende beelden vrijgegeven van een man die op vrijdagavond 10 april brand stichtte bij een zendmast op een bedrijventerrein aan de Koningsweg in Groningen.

Te zien is hoe hij uit een vat vloeistof over de onderzijde van mast giet, dat aansteekt en zich vervolgens snel uit de voeten maakt. De afgelopen week is al dertien keer brand gesticht bij masten.

Lees ook: Politie tast nog in duister over branden zendmasten

Maandagavond waren er opnieuw branden in zendmasten, ditmaal twee in Almere. Afgelopen dagen waren er branden in onder meer Tilburg, Oudenbosch, Veldhoven, Liessel, Nuenen, Rotterdam en dus ook Groningen. Waarschijnlijk gaat het in alle gevallen om brandstichting. De gefilmde man is volgens de politie blank, naar schatting tussen 25 en 30 jaar oud en ongeveer 1.90 meter lang. Hij reed vermoedelijk in een Toyota Aygo.

Lees ook: Complotdenkers slaan toe: ‘Er is een link tussen 5G en corona’

Te vroeg

Het is onduidelijk of het om dezelfde persoon of personen gaat en wat het motief is achter de brandstichting. ,,Het is nog veel te vroeg om dat te zeggen. We zijn druk bezig te achterhalen wie er achter zit”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie.

Deze eenheid vervult vooral een coördinerende rol, zegt de woordvoerder. ,,We verzamelen alle regionale informatie en delen die weer met de andere regionale eenheden.’’

Protest

Vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat er een groeiend protest is tegen de zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook wordt door sommige complotdenkers gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

In Nederland worden nu op een aantal plekken zendmasten geschikt gemaakt voor 5G en wordt daarmee getest. ,,Er zijn dus geen 5G-masten in de brand gestoken, het zijn masten die 2G-, 3G-, en 4G-connectiviteit bieden’’, legt een KPN-woordvoerder uit.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen