Mijnschade niet meer in alle gevallen verjaard

Print
Mijnschade niet meer in alle gevallen verjaard

Mijnschade in Kerkrade Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen -

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet een halve eeuw na de mijnsluitingen gedupeerde huizenbezitters een schadevergoeding geven. De verjaringstermijn geldt niet, omdat niet duidelijk is wanneer de schade is ontstaan. Dat zegt de Raad van State.

Twee buren in Kerkrade krijgen samen 15.000 euro plus een vergoeding voor waardedaling van hun huizen. De woningen zijn gaan verzakken als gevolg van een defecte afsluiting van een boorgat onder hun woningen. Het is niet duidelijk wanneer dat probleem is ontstaan.

Volgens gedeputeerde Andy Dritty is de uitspraak van de Raad van State „hartstikke goed voor de mensen die nu met mijnschade geconfronteerd worden.” Jan de Wit, voorzitter van het Calamiteitenfonds mijn(water)schade Limburg, denkt dat de uitspraak perspectief biedt voor vergelijkbare gevallen van mijnschade die lang na de mijnsluitingen aan het licht komen. „Dit schept duidelijkheid: mensen die een beroep doen op het waarborgfonds kunnen niet meer tegengeworpen krijgen dat er sprake is van verjaring. Dat is heel gunstig. Want bij de meeste schadegevallen die er nu nog zijn, is onduidelijk wanneer ze zijn ontstaan.”

Domaniale

Minister Wiebes wilde de Kerkraadse buren Hendriks en Vanhommerig aan de Marktstraat geen bedrag uit het Waarborgfonds Mijnbouwschade toekennen, omdat de verzoeken meer dan 30 jaar na het einde van de mijnbouw waren ingediend.

De huizenbezitters hadden in 2016 om de schadevergoeding gevraagd omdat grote verzakkingen waren ontstaan. Die waren het gevolg van een slecht werkende afsluiting van een boorgat van de in 1969 gesloten Domaniale Mijn. Wanneer precies die problemen met dat boorgat zijn ontstaan, staat niet vast, oordeelt de Raad van State, dat zou ook tijdens de laatste 30 jaar kunnen zijn gebeurd. „Die onzekerheid moet voor rekening van de minister komen.”

Rechtbank

De rechtbank Limburg had twee jaar geleden ook al geoordeeld dat de minister ten onrechte geen vergoeding had gegeven uit het Waarborgfonds. De Raad van State verwerpt ook het argument van Wiebes dat de buren al een vergoeding voor herstelkosten uit het Calamiteitenfonds hadden gekregen.

De woningeigenaren krijgen direct 15.000 euro voor periodieke controle van hun huizen. De minister moet verder binnen twaalf weken nieuwe besluiten nemen over de vergoeding van waardevermindering van de woningen. Minister Wiebes laat weten dat hij de uitspraak gaat „bestuderen en uiteraard uitvoeren”.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen