Minister Ollongren gaat de huren niet bevriezen

Print
Minister Ollongren gaat de huren niet bevriezen

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Afbeelding: ANP

Hoewel de oppositie het dolgraag wil, gaat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de huren niet bevriezen. Volgens haar is dat onverstandig, omdat woningcorporaties de huurinkomsten hard nodig hebben om ook tijdens de coronacrisis te blijven bouwen.

Het was de eerste keer dat Ollongren (D66), na een ziekbed van een halfjaar, in de Tweede Kamer was om een wetsvoorstel te verdedigen. ,,Het voelt voor mij als een warm bad om weer in uw midden te zijn’’, zei de minister woensdag bij het begin van het debat.

Maar de linkse oppositiepartijen en de PVV ontvingen Ollongren niet met een ‘warm bad’. Die partijen willen dat de jaarlijkse huurverhoging van alle huren in Nederland tijdens de coronacrisis niet doorgaat. De PVV wil zelfs dat de huren worden verlaagd. Maar Ollongren gaat daar niet in mee. ,,Dat slaat een groot financieel gat’’, zei ze. De huurgelden zijn voor woningcorporaties nodig om ‘huizen te blijven bouwen en huizen te verduurzamen’.

Moreel appèl

Wel beloofde de minister, op verzoek van de coalitiepartijen, om te onderzoeken hoe hard verschillende groepen huurders worden getroffen door de coronacrisis. Ook deed Ollongren een moreel appèl op verhuurders om naar oplossingen te zoeken als een huurder aangeeft in financiële problemen te zitten.

,,In een moreel appèl kan niemand wonen”, reageerde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ,,Met alleen een onderzoek kom je er in crisistijd niet.” Ook SP-Kamerlid Sandra Beckerman was teleurgesteld. ,,Heel veel huurders denken nu: was ik maar een luchtvaartmaatschappij, dan zou het een stuk makkelijker gaan.”

Ollongren wil niet dat huurders ‘dubbelop’ inkomenssteun krijgen. ,,Deze onzekere tijden zijn vooral heftig voor mensen wiens inkomen gedeeltelijk of grotendeels wegvalt. Daarom is het goed dat er een ongekend groot maatregelenpakket ligt om inkomens te behouden.’’ Het is volgens haar niet nodig om daar bovenop alle huren te bevriezen.

Tijdelijke contracten

De minister kreeg tijdens het debat steun voor haar spoedwet om aflopende huurcontracten tijdelijk te verlengen. Om te voorkomen dat huurders in deze tijd op zoek moeten naar een nieuwe woning, mogen tijdelijke huurcontracten met een paar maanden worden verlengd. Die crisismaatregel geldt voorlopig tot 1 juli, maar kan later worden doorgetrokken tot 1 december.

Ollongren zei ook dat ze de woningbouw in Nederland op gang wil houden. ,,We hebben van de vorige economische crisis geleerd dat de bouw helemaal stil kwam te vallen. Dat bedrijven in grote problemen zijn gekomen. Dat heeft een heel groot probleem veroorzaakt: een tekort aan woningen. Als de woningbouw stilvalt, zou dat echt een grote ramp kunnen betekenen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee