Festivalloze zomer in België en Duitsland

Print
Festivalloze zomer in België en Duitsland

Pukkelpop in Hasselt krijgt geen editie 2020. Afbeelding: Harry Heuts

Landgraaf / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Sittard -

België en Duitsland gaan een zomer zonder festivals tegemoet. De regeringen van beide landen hebben woensdag massa-evenementen verboden tot eind augustus.

Dat betekent dat bij de zuiderburen onder meer Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop, waar ieder jaar veel Limburgers naartoe gaan, niet doorgaan. Ook Graspop, Werchter Classic en Festival Dour zijn afgeblazen.

Overigens werd in België niet in cijfers vastgelegd wat een ‘massa-evenement’ is. De organisatoren van de gecancelde evenementen hebben begrip voor de maatregel. „Dat is de enige juiste beslissing. Ze overvalt ons niet. Het lag in de lijn der verwachting en we hebben er enkel groot begrip voor. De gezondheid en veiligheid van festivalgangers, artiesten, crew en vrijwilligers is onze grootste prioriteit”, zegt Pukkelpop in Hasselt. En de organisatoren van Rock Werchter: „Het nieuws is geen grote verrassing en we begrijpen volledig waarom. Het is de juiste beslissing. Maar toch zijn we er kapot van”.

Tomorrowland gaat de 400.000 verkochte tickets overzetten naar volgend jaar, laat een woordvoerder weten. „Mensen die volgend jaar niet kunnen komen, zullen hun tickets kunnen doorverkopen aan andere gegadigden via een ruilkassa. We vragen wel geduld van onze festivalgangers, we gaan dit niet morgen kunnen opzetten, maar we zorgen voor een oplossing.”

In Duitsland gaan onder meer Rock am Ring in de Eifel en dancefestival Parookavilla op vliegveld Weeze niet door. Beide festivals trekken ieder jaar veel publiek uit Limburg.

Pinkpop

De kans dat festivals in Nederland deze zomer wel doorgaan, is bijzonder klein. Organisatoren van Pinkpop, Bospop en andere grootschalige evenementen wachten op nieuwe maatregelen van het kabinet. Die worden volgende week verwacht. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liep daar deze week tijdens een werkbezoek in Limburg al op vooruit en zei dat de kans klein is dat grote evenementen zoals Pinkpop dit jaar door kunnen gaan. „Ik wil de hoop niet te groot maken”, stelde hij voorzichtig. „We zitten de komende tijd nog vast aan de anderhalvemeter-samenleving en dat geldt ook voor evenementen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen