Waarom nieuwe E10-benzine slecht is voor je auto wanneer deze lang stilstaat

Print
Waarom nieuwe E10-benzine slecht is voor je auto wanneer deze lang stilstaat

Auto’s die stilstaan kunnen extra snel schade oplopen door de nieuwe E10-brandstof. Afbeelding: ANP

Wie niet kiest voor een zogeheten Premium brandstof, krijgt in de meeste gevallen E10-benzine in de tank. Dat is slecht voor je auto, zeker wanneer deze lang stilstaat, zoals nu tijdens de corona-maatregelen.

Het probleem van de nieuwe brandstof wordt veroorzaakt door het hogere bio-ethanolgehalte. Goed voor het milieu, maar het kan vooral bij oudere auto’s zorgen voor problemen. Bij ongeveer 5 tot 10 procent van de auto’s – zo’n 600.000 stuks – kunnen op langere termijn brandstofleidingen, de brandstofpomp en zelfs de motor beschadigd raken. Dat was al een probleem voor al deze voertuigen, maar zolang alle leidingen goed doorgespoeld worden, is de schade relatief gering. Dat wordt anders wanneer auto’s gedurende lange tijd stilstaan, zoals nu tijdens de corona-maatregelen, aldus de RAI Vereniging.

Roestvorming

,,E10 trekt sneller vocht aan en dat kan tot problemen leiden”, zegt Wout Bennink van de RAI Vereniging tegen Autoweek. ,,De alcohol in de benzine is hygroscopisch. Het heeft met andere woorden de neiging water op te nemen. Vooral een probleem wanneer je lange tijd niet rijdt en het onderin je tank zakt.” Hierdoor kan volgens Bennink roestvorming optreden en kan zich drab gaan afzetten op de bodem van je brandstoftank.

Doorspoelen

Volgens de RAI Vereniging is het goed om af en toe een flink eind te rijden, zodat alle systemen goed worden doorgespoeld. Nog beter is het om je tank met E10 te vervangen door de ouderwetse E5-brandstof, of een zogeheten Premium brandstof die ook geen E10 bevat. Het is ook goed omdat dan de accu weer wordt opgeladen en de roestvorming op remschijven wordt verwijderd. In de nieuwe uitgave van het blad Autoweek, dat volgende week in de winkels ligt, wordt dieper ingegaan op E10 en de potentiële gevaren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee