Rotterdam

Overslag haven Rotterdam mogelijk een vijfde lager door crisis

Print
Overslag haven Rotterdam mogelijk een vijfde lager door crisis

Afbeelding: Getty Images

De haven van Rotterdam wordt hard getroffen door de effecten van de coronacrisis.

In het eerste kwartaal van dit jaar was volgens het Havenbedrijf al sprake van een daling van de overslagvolumes met bijna 10 procent. Vooruitkijkend wordt een daling van de overslag op jaarbasis met 20 procent niet uitgesloten.

De overslag daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 112,4 miljoen ton. Het Havenbedrijf benadrukt dat in het eerste kwartaal van 2019 recordvolumes werden behaald met de overslag van containers, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en biobrandstoffen.

Vraaguitval

Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam waarschuwt voor de verdere impact van de crisis. „We staan gesteld voor ongekende verstoringen. De impact van vraaguitval door de coronacrisis zal vanaf april echt duidelijk worden. Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk”, zegt hij.

De verwachting is dat de impact van de pandemie de komende maanden groot zal zijn in de goederenopslag en het logistieke proces. De vooruitzichten zijn volgens Castelein afhankelijk van hoelang de overheidsmaatregelen blijven gelden en de snelheid waarmee de productie en wereldhandel zich herstellen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen