Week 32: Steenkoolproductie komt in handen van de Staat

Beeld ter illustratie © The LIFE Picture Collection via

Minister van Sociale Zaken Frans Wijffels maakt op 19 april 1945 bekend dat de volledige kolenwinning in handen van de staat komt om de productie te verhogen. Zelfs bij een verdubbeling is er amper voldoende steenkool om in de behoefte te voorzien.

Redactie

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Helper van verzet Bruls sterft in zicht bevrijding

SITTARD, dinsdag 17 april – Léon Bruls krijgt tijdens de oorlog een baan bij de hulppolitie van de Staatsmijnen. Hij maakt gebruik van zijn vrijheid en netwerk om wapens te leveren aan het verzet. Na verraad wordt Bruls begin 1942 opgepakt. Hij komt ­terecht in de kampen Amersfoort en Vught. Hij overleeft Natzweiler en concentratiekamp Dachau. In Gröditz is hij vermoedelijk op 17 april doodgeschoten, mogelijk bij een vluchtpoging.

Lees ook: Geen eindexamens in 1945: zo werd het onderwijs weer opgepakt na de Tweede Wereldoorlog

Nieuwe krant verschijnt in Noord-Limburg

VENLO, woensdag 18 april – Toon Schrijnen, Sjeng Scheepers en Eugene Goossens brengen een krant uit in het vroegere verschijningsgebied van de ‘Nieuwe Venlosche Courant’. Die mag vanwege de opstelling in de oorlog niet meer verschijnen. Gebouwen en apparatuur van de NVC worden gebruikt voor het ‘Dagblad voor Noord-Limburg’. Eerste hoofdredacteur is Gijs Bertels die in 1942 vanwege de rechtse koers opstapte bij de NVC.

© Nationaal Archief

Steenkoolproductie in handen van de Staat

HEERLEN, donderdag 19 april – Minister van Sociale Zaken Frans Wijffels maakt bekend dat de volledige kolenwinning in handen van de staat komt om de productie te verhogen. Zelfs bij een verdubbeling is er amper voldoende steenkool om in de behoefte te voorzien. Dat heeft volgens de minister te maken met de oorlog. Huizen zijn vaak beschadigd en tochtig. Verzwakte inwoners van het bezette westen kunnen volgens Wijffels niet nóg een winter in de kou overleven. En passant meldt de minister dat zeer veel baby’s deze winter zijn gestorven.

Vrijwilligers krijgen een maaltijd voor hun werk

VENRAY, zondag 22 april – De bevolking van Venray wordt in een weekblad opgeroepen de stad te helpen. ‘De parel lijkt meer op een openbare vuilnisbelt dan een bloeiend provinciestadje.’ Vrijwilligers kunnen zich op zondag 29 april melden op het Henseniusplein om puin te ruimen. Daar staat iets tegenover: een middagmaal in de kantines Verheugen en Schellen. Bonnen daarvoor worden pas tijdens het werk uitgedeeld.