Digitaal Bevrijdingsalbum Limburg blijft herinneringen verzamelen

Fietie Sealtiël werd niet lang na de bevrijding met haar moeder Greta herenigd in Wijlre.

Fietie Sealtiël werd niet lang na de bevrijding met haar moeder Greta herenigd in Wijlre. © Wim van der Hoeven & Ariane Volz /www.bevrijdingsalbum.nl

Bevrijdingsalbum Limburg blijft herinneringen aan de oorlogsjaren en de bevrijding in 1944 verzamelen. Brieven, foto’s en verhalen die verloren dreigen te gaan zijn nog steeds welkom.

Sjak Planthof

Op de website www.bevrijdingsalbum.nl zijn sinds september vorig jaar ruim 150 foto’s, brieven, poëziealbums en documenten uit particulier bezit samengebracht. Het project startte 75 jaar nadat de bevrijding van Limburg begon in het dorpje Mesch bij Eijsden.

Initiatiefnemers Kris Förster, Lukas van der Hijden en Fred Cammaert geven iedere stad en elk dorp of gehucht een plek in het digitale album, dat met een tijdlijn en interactieve kaart laat zien wat er in die dagen in Limburg gebeurde. Van de aanvankelijke vreugde in het zuiden, tot de taaie lange strijd die volgde in de rest van Limburg.

Fietie

Zo komt uit Wijlre de foto van het acht-jarige joodse meisje Fietie en haar moeder, niet lang na de bevrijding in 1944. Ze is in juni 1943 door haar ouders in Amsterdam aan anderen meegegeven om aan de Duitsers te ontkomen. In Zuid-Limburg komt ze terecht bij een gezin aan de Dorpsstraat in Wijlre -Stokhem. Uit veiligheidsoverwegingen verblijft het meisje op in totaal acht adressen.

Na de bevrijding van Zuid Nederland gaan Fieties ouders, die zelf ondergedoken zaten in Noord-Brabant, op zoek naar hun dochter. Het enige tastbare dat ze van Fietie hebben, is een fotootje en de briefkaart die ze heeft geschreven aan het begin van haar onderduiktijd in Wijlre. Na weken van omzwervingen belanden ze in december 1944 in Wijlre en sluiten hun dochtertje in de armen.

Het albumproject loopt tot eind 2020. Digitaal materiaal is te uploaden op www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee. De bestanden worden overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee