Mondzorgkoepels: tandartsen kunnen volgende week weer open

Een patiënt wordt verdoofd door de tandarts. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Tandartsen en orthodontisten kunnen volgende week weer open voor reguliere behandelingen. Dat zeggen de koepelorganisaties van de mondzorg. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat er pas zekerheid is na de persconferentie van de premier aanstaande dinsdag.

Door Redactie

De mondzorgkoepels komen pas na de persconferentie met een officieel advies over het heropenen van tandarts- en orthodontistenpraktijken. Eerdere berichten dat de deuren aanstaande maandag al open zouden kunnen, zijn dus van de baan. ,,De overheid is op dit moment belast met het zoeken naar oplossingen voor het gebrek aan beschermingsmiddelen. Hierdoor kan het grote aantal zorgverleners dat nu onbeschermd met COVID-19 patiënten moet werken van middelen worden voorzien’’, schrijft Associatie Nederlandse Tandartsen op de site.

Strenge regels

De afgelopen weken hebben mondzorgpraktijken zich voorbereid op het hervatten van het werk. Er is een leidraad opgesteld over hoe tandartsen en orthodontisten weer veilig aan het werk kunnen. Zo zal het hervatten van het werk volgens strenge regels gebeuren: poetsruimtes en toiletten zijn gesloten, desinfecteren van handen is verplicht bij binnenkomst en patiënten wordt gevraagd om precies op tijd te komen, zodat de afstand tussen mensen bewaard kan blijven. De sector geeft aan ‘klaar te zijn’ om de reguliere behandelingen te hervatten.

Het ministerie van Volksgezondheid kon vanavond nog niets aan deze site bevestigen. ,,Het gesprek met de sector loopt nog en we zijn nog aan het bekijken wanneer tandartsen en orthodontisten weer open kunnen voor reguliere behandelingen’’, aldus een woordvoerder.

Veel mondzorgpraktijken hebben het moeilijk door sluiting en opschorten van behandelingen vanwege het coronavirus. Honderden praktijken zouden al faillissement hebben aangevraagd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal