Experts koersen af op advies: basisscholen weer open, middelbare scholen nog niet

© ANP

Basisscholen en kinderdagverblijven kunnen mogelijk na de meivakantie weer open. Middelbare scholen moeten de deuren misschien langer gesloten houden, omdat hun rol bij de verspreiding van het coronavirus groter lijkt.

Hanneke Keultjes

Op een dergelijk advies lijkt het Outbreak Management Team (OMT) voor te sorteren. Het OMT is een groep experts die het kabinet adviseert tijdens de coronacrisis. Zij schrijven deze week in hun advies aan het kabinet dat uit hun modellen blijkt dat de opening van kinderdagverblijven en basisscholen weliswaar zorgt voor meer besmetting onder basisschoolkinderen en hun ouders, maar dat dit nauwelijks leidt tot extra opnames op de intensive care.

Lees hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Bovenregionale verspreiding

Op middelbare scholen is de situatie anders, schrijven de deskundigen. In tegenstelling tot basisscholen bedienen middelbare scholen een groter gebied. Het zijn ‘hubs’ in het netwerk van contacten tussen kinderen. ,,Door hun regionale karakter dragen ze meer bij aan mogelijke bovenregionale verspreiding van het virus”, waarschuwt het OMT.

Het Outbreak Management Team benadrukt dat het nu nog niet kan adviseren over het versoepelen van de coronamaatregelen, waaronder de schoolsluiting. Aanvullende informatie over de rol van kinderen in de verspreiding van covid-19 ‘ontbreekt nog’. ,,Het OMT is van mening dat er meer achtergrondinformatie en onderbouwing nodig is om gewogen advies te kunnen geven.”

RIVM-onderzoek

Zo wacht het team op het onderzoek van het RIVM naar de manier waarop eventueel besmette kinderen het coronavirus overdragen op volwassenen. Daarvoor worden 100 gezinnen onderzocht, al heeft het RIVM daarvan pas iets meer dan 50 gezinnen gevonden. Toch denkt het instituut begin volgende week al de eerste resultaten te kunnen delen met het OMT en het kabinet. Onderwijsminister Arie Slob was eerder stellig: het onderzoek moest klaar zijn vóór besloten kon worden of de scholen weer open konden.