Jaar cel geëist tegen medeverdachte Weerter politiemol

Print
Jaar cel geëist tegen medeverdachte Weerter politiemol

Afbeelding: Rechtspraak

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Tegen een medeverdachte in de zaak rond de Weerter politiemol Mark M. is in hoger beroep een jaar celstraf geëist. Een andere medeverdachte, Jeffrey van den A. moet als het aan justitie ligt acht maanden de cel in wegens onder meer het omkopen van de oud-politieman uit Weert.

Volgens justitie hebben ze het vertrouwen in de politie ondermijnd door vertrouwelijke stukken te kopen van de Weerter oud-politieman.

Lees ook: ‘Skype-beroep’ tegen Weerter politiemol van start

Berry S. (41) uit Veldhoven werd in 2018 ook door de rechtbank, conform eis, veroordeeld tot twaalf maanden cel voor het meehelpen bij het lekken van geheime stukken en voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij werd destijds vrijgesproken van omkoping.

Omkoping

Justitie stelt in hoger beroep dat er wél sprake is geweest van omkoping. Hij zou de toenmalige Weerter politieman Mark M. geld hebben geboden om vertrouwelijke dossiers uit het recherchesysteem te halen.

Lees ook: Zaak Weerter politiemol via Skype: rammelende kopjes en ‘hoort u mij’?

Oud-politieman Mark M. werd in 2018 door de rechtbank tot vijf jaar cel veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij gaf vertrouwelijke recherchedossiers aan criminelen. Volgens de rechtbank was niet bewezen dat M. geld kreeg voor de dossiers. Justitie denkt daar anders over. De oud-politieman had meer geld ter beschikking dan normaal is. Het zou gaan om zo’n 75.000 euro. „Het kan niet anders dan dat M. is betaald voor de informatie”, aldus advocaat-generaal Gerard Sta. Het hoger beroep in de zaak van de politiemol zelf dient maandag. Vrijdag stond de zaak van twee van de drie medeverdachten op de rol.

Corona

S., die de zaak vanwege coronamaatregelen via Skype bijwoonde, erkent dat hij wel eens een blaadje heeft gezien met gegevens die volgens hem ‘over de Fiod’ gingen. Hij heeft het niet gelezen en meteen teruggegeven, stelt hij. Dit verklaart volgens hem dat een vingerafdruk is gevonden op een politiedocument dat bij een medeverdachte in een geheime ruimte onder de trap werd gevonden. In die ruimte lagen meerdere politiedossiers die door politieman M. uit het digitale recherchesysteem waren opgevraagd. Ook lag er een bedrag van ruim twee ton.

Volgens zijn advocaat Marijn Zuketto heeft S. niet aan de politiemol om informatie gevraagd en dus ook niet voor betaald. Die dossiers zijn mogelijk door anderen opgevraagd, stelt de advocaat die pleit voor vrijspraak. Sowieso vindt hij een eis van twaalf maanden veel te hoog omdat dat het maximum is voor het schenden van geheimhouding. Als het hof niet tot vrijspraak komt, zal de opgelegde straf dus veel lager moeten zijn, stelt Zuketto.

Medeplegen

Medeverdachte Jeffrey van den A., die volgens justitie recherchedocumenten over zichzelf kocht van de Weerter politieman, was helemaal niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig. Hij werd eerder door de rechtbank tot vier maanden cel veroordeeld voor medeplegen van het lekken van geheime documenten. Tegen hem was destijds, net als nu in hoger beroep, acht maanden geëist. Justitie vindt dat ook hij schuldig is aan omkoping, waar de rechtbank Van den A. nog van vrijsprak. Ook hier kan het volgens Sta niet anders zijn dan dat er betaald is voor de informatie die M. verstrekte.

Volgens advocaat Ton van den Biezenbos is de eerdere veroordeling van Van den A. gebaseerd op een verklaring van diens toenmalige vriendin. De verdachte had destijds ruzie met haar. De vriendin heeft haar verklaring ook vrij snel ingetrokken, stelt de advocaat. Van den A. heeft geen informatie gekocht en heeft ook nooit informatie gekregen en moet daarom vrijgesproken worden, vindt hij.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen