Mise en Place failliet: duizenden studenten verliezen bijbaan in horeca

Print
Mise en Place failliet: duizenden studenten verliezen bijbaan in horeca

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maastricht / Itteren -

De Nederlandse tak van het bekende horeca-uitzendbureau Mise en Place, met 60 vestigingen in 5 landen, heeft faillissement aangevraagd. Dat blijkt uit een mail die het personeel van het bedrijf heeft gekregen. De oorzaak wordt gezocht in de ‘horeca-lockdown’ die sinds 15 maart geldt. Het faillissement treft vooral veel studenten, die via het bureau een bijbaan hadden.

‘Mise en Place Nederland is hard getroffen door de coronacrisis en de plotselinge en keiharde terugval in omzet die daarmee gepaard gaat. We hebben de laatste weken dag en nacht geknokt om ons hoofd boven water te houden. Onze grootste prioriteit was het betalen van jullie lonen van maart, en dat is ons gelukt. Maar helaas was daarmee de koek op. Met pijn in ons hart, moeten we jullie informeren over het feit dat wij vandaag het faillissement van Mise en Place Nederland hebben moeten aanvragen’, aldus de eigenaren in de mail.

Verleden jaar had Mise en Place nog een omzet van 80 m iljoen euro en maakte het 1,5 miljoen euro winst. In een laatste poging het bedrijf te redden, werden medewerkers geplaatst bij distributiecentra en bij supermarkten. Zo huurde online-supermarkt Picnic 300 medewerkers en werden er mensen ondergebracht bij bedrijven als Coolblue, Aldi, Albert Heijn en Lidl.

Mise en Place ontstond in 1994 als een studentengrap op de hotelschool in Maastricht, maar ontwikkelde zich tot een toonaangevende marktleider in Nederland, België en Duitsland met 160 vaste werknemers en ongeveer 3500 uitzendkrachten. ‘We vinden het verschrikkelijk om dit nieuws te moeten brengen en zijn ons ervan bewust dat deze beslissing effect heeft op veel mensen om ons heen, in de eerste plaats onze collega’s: jullie’, melden de eigenaren in hun brief.

Bestaande opdrachten gaan nog door, maar uitbetaling verloopt via het UWV, meldt het bedrijf. Een doorstart wordt niet uitgesloten. ‘Als het virus is uitgewoed, beginnen we misschien opnieuw’, melden de eigenaren.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu