Burgemeesters willen tot september verbod op evenementen

Print
Burgemeesters willen tot september verbod op evenementen

Archiefbeeld van het Solarfestival in Roermond. Afbeelding: John Peters

Evenementen zoals festivals en voetbalwedstrijden zouden vanwege de coronacrisis tot ten minste 1 september verboden moeten worden. Dat is de oproep van een aantal burgemeesters aan het kabinet.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bevestigde de oproep vrijdag na de ministerraad, maar benadrukte dat een eventuele beslissing over het huidige verbod volgende week wordt genomen. Voor zogenoemde vergunningsplichtige evenementen geldt momenteel een verbod tot 1 juni.

Grapperhaus zegt de oproep „heel goed te begrijpen. In de eerste plaats heb je te maken met alle voorbereidingen. Het heeft op allerlei punten ook te maken met het ov, daar moet je ook weer op anticiperen”.

Lees ook: Pinkpop, Bospop, Solar: het is een horrorjaar voor popfestivals

„Festivals richten zich natuurlijk overwegend op jongeren”, merkt Grapperhaus op. Het kabinet kijkt samen met de veiligheidsregio’s hoe „we deze tijd voor jongeren toch nog enigszins draaglijk kunnen maken”. Door de sluiting van de horeca en het niet doorgaan van evenementen hebben zij „heel weinig uitlaatkleppen, en dat heb je voor jongeren nodig”, aldus de minister.

Hoe dat er dan uit moet gaan zien, liet Grapperhaus nog in het midden. „Daarover zijn we in gesprek. Wat kan je voor jongeren mogelijk maken, terwijl je nog steeds de regels in acht neemt?”

Voor festivals is het belangrijk om duidelijkheid te hebben, bijvoorbeeld om artiesten te kunnen afzeggen en verzekeringen te kunnen aanspreken. Organisator Mojo Concerts vroeg eerder al om duidelijkheid aan het kabinet.

De KNVB zou zich, als het aan de burgemeesters ligt, moeten richten op het nieuwe seizoen.

Lees ook: Mojo Concerts roept kabinet op: ‘Blaas het festivalseizoen af’

Premier Mark Rutte zei een dag eerder in het debat over de coronacrisis ook dat er volgende week op zijn vroegst wordt besloten over het al dan niet verlengen van het verbod. „We kijken of we daar volgende week al iets over kunnen zeggen.”