Nederlandse wetenschappers ontdekken: Java-apen inzetbaar in strijd tegen coronavirus

Print
Nederlandse wetenschappers ontdekken: Java-apen inzetbaar in strijd tegen coronavirus

Een Java-aap, ook wel makaak genoemd. Afbeelding: Wikipedia

De krabbenetende makaak, beter bekend als de Java-aap, is inzetbaar om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen het coronavirus.

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het Nederlandse apencentrum Biomedical Primate Research Centre, zo valt te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De apen in het centrum in Rijswijk worden al jaren ingezet voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen onder meer malaria. Het gaat om 100 resusapen, 48 marmosets en 40 Java-apen. Die laatste soort blijkt bevattelijk voor het coronavirus. De onderzoekers, die onder meer samenwerkten met het Erasmus MC, troffen het virus na blootstelling aan in de longen, darmen, neus- en keelvocht en in de milt.

De longen van de apen bleken bovendien beschadigd. ,,Het onderzoek toont aan dat een infectie met COVID-19 inderdaad kan leiden tot een longziekte, vergelijkbaar met COVID-19 bij de mens”, schrijven de onderzoekers. ,,Hiermee laten we zien dat Java-apen inzetbaar zijn in de strijd tegen de COVID-19-pandemie.”

Antistoffen

Het Erasmus MC is al langer bezig met een onderzoek naar een mogelijk vaccin tegen het coronavirus. Recent onderzoek van het medisch centrum liet al zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. En uit Chinees onderzoek kwam naar voren dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.

Het BPRC, het grootste apentestcentrum van Europa, werkt al langer nauw samen met het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut (NIN) en zal die samenwerking vanwege de crisis verder intensiveren. Toch zal het aantal proeven met apen in de komende jaren worden teruggeschroefd. BPRC beloofde na een gesprek met minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap) dat het aantal proeven in 2025 met maar liefst 40 procent zou worden teruggebracht.

Proeven met apen

Er vinden in het centrum nu nog jaarlijks gemiddeld 200 tot 250 proeven met apen plaats. Dat wordt de komende jaren stapsgewijs teruggebracht tot gemiddeld 120 tot 150 tests per jaar. Verder is de instelling al begonnen om het aantal gefokte apen bestemd voor de proeven terug te brengen.

Dierenbelangenorganisatie Animal Rights ziet liever dat het apentestcentrum de deuren sluit. ,,De overheid wil het aantal proeven op apen verminderen. We juichen dit beleid toe maar enkel als het leidt tot volledige sluiting van het BPRC”, zei een woordvoerder vorig jaar.