Ambachtelijke ondernemer valt buiten 4.000 euro-regeling door ‘foute’ KvK-code

Ambachtelijke ondernemer valt buiten 4.000 euro-regeling door ‘foute’ KvK-code
Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje -

Meubelmakers, glazeniers, goud- en zilversmeden, kledingreparateurs, schoenherstellers, lijstenmakers; een groot aantal ambachtelijke ondernemers verkeert als gevolg van de coronacrisis in zwaar weer. Daarbij blijkt nu dat veel van deze ambachtslieden ondanks hun omzetverlies door de coronacrisis niet in aanmerking komen voor steun via de TOGS-regeling. Zij zouden namelijk niet onder de ‘juiste’ zogenaamde SBI-code zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Zo ook Petra Janssen van Janssen Inlijstwerk in Herkenbosch. Zij kan geen aanspraak maken op de beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS) en loopt dus sowieso de steun van 4.000 euro mis. “Ik heb mijn zaak ingeschreven als atelier en dan krijg je een andere code dan bijvoorbeeld als detailhandel.” En daar zit de crux, zegt ook ondernemersplatform AmbachtNederland. “Zo valt de code van de lijstenmaker die bij zijn inschrijving zijn product centraal zet niet onder de TOGS, terwijl dat wel geldt voor de code van zijn collega die de verkoop centraal zet. Beide ondernemers doen in praktijk hetzelfde en worden in dezelfde mate getroffen door het coronavirus.” AmbachtNederland en ONL voor Ondernemers pleiten in Den Haag dan ook voor een oplossing en een eerlijke behandeling. Ook het alsnog aanpassen van de SBI-code, door van het atelier een winkel te maken is voor Janssen Inlijstwerk geen optie, want op de de plek waar ze nu gevestigd is – midden in een dorp -, staat de gemeente volgens het bestemmingsplan geen detailhandel toe. Ook dit geldt voor vele ambachtslieden.

Gelijke behandeling Ook blijkt uit onderzoek van AmbachtNederland dat vergelijkbare beroepen, in het kader van de TOGS, niet gelijk worden behandeld. Zo kan de kledingreparateur wel een beroep doen op de TOGS, maar de maatkleermaker niet. De schoenhersteller wel, de orthopedisch schoenhersteller niet. “Tijdens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel zoek je naar de omschrijving die het beste bij je past. Het systeem drijft je naar die bepaalde code, daar word je als het ware ingeduwd. Natuurlijk verwacht je op dat moment ook niet dat zo’n code zo van belang zou kunnen zijn”, zegt Petra Janssen. AmbachtNederland vindt dan ook dat het uitsluitend hanteren van de opgegeven SBI-code voor ambachtelijke beroepen leidt tot een oneerlijke behandeling.

Klanten Janssen Inlijstwerk in Herkenbosch kiest zolang de coronacrisis duurt voor een ‘intelligente openstelling’. Dat wil zeggen: klanten kunnen er alleen op afspraak terecht, er wordt maar één klant in de winkel toegelaten en betaling is uitsluitend per PIN. “De zaak loopt nu inderdaad wel tien tandjes minder. Het zou ook niet verstandig zijn dat mensen hier de deur nog plat zouden lopen”, zegt Petra. “Ik ben tot nu toe nog druk in de weer geweest met de opdrachten die ik in januari en februari heb gekregen. Die zijn nu zo goed als afgerond, maar nieuwe opdrachten heb ik niet meer gekregen. Ik probeer daarom zo goed mogelijk contact te onderhouden met mijn klanten via de mail. Ook kunnen ze mij volgen via de site, Facebook en Instagram. En dan kijken we later wel verder hoe we de draad weer op kunnen pakken.” Janssen gaat in ieder geval wel een aanvraag doen bij de gemeente voor een tegemoetkoming van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Waarschijnlijk komt ze daarvoor wel in aanmerking.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg