Brandstichting in twee zendmasten in Amsterdam

© ANP

Twee zendmasten op een parkeergarage in Amsterdam-West zijn vanmorgen in brand gestoken. Een van de masten heeft vlam gevat, bij de ander werd alleen een poging gedaan, meldt Het Parool. Het is de zoveelste brand in een zendmast in korte tijd.

Redactie

Een van de zendmasten in de Van Bleiswijkstraat begon rond 05.00 uur te branden. Het vuur kon snel worden geblust, meldt de politie. Al gauw bleek dat het ‘naar alle waarschijnlijkheid’ om brandstichting gaat en dat ook een andere mast op dezelfde parkeergarage geprobeerd is in brand te steken.

De politie deelde op Twitter een oproep aan getuigen om zich te melden.

Op verschillende plekken in het land heeft de afgelopen weken brand gewoed in zendmasten. Onder meer in Liessel, Beesd, Rotterdam, Nuenen, Oudenbosch en Almere wordt uitgegaan van vermoedelijke brandstichting.

Protest tegen 5G

Het is niet duidelijk waarom zendmasten doelwit zijn van brandstichters. Vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk.

Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook zou door sommige complotdenkers worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde het in brand steken van zendmasten zaterdag een ‘aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving’. Hij noemt het ‘levensgevaarlijk.’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee