Australië wil internationaal onderzoek naar coronapandemie

Print
Australië wil internationaal onderzoek naar coronapandemie

Minister Marise Payne. Afbeelding: Getty Images

Australië pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de coronapandemie. Er moet onder meer tegen het licht worden gehouden hoe de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de crisis heeft aangepakt.

Minister Marise Payne (Buitenlandse Zaken) zei bij omroep ABC dat er ook duidelijkheid moet komen over hoe China is omgegaan met de uitbraak in Wuhan, de miljoenenstad waar het virus voor het eerst de kop opstak. Ze wil details over de „oorsprong van het virus, de wijze waarop het is aangepakt en de openheid waarmee informatie is gedeeld”.

Verwijt

De minister vindt dat zo’n onderzoek niet moet worden uitgevoerd door de WHO. Die organisatie speelt zelf een hoofdrol bij de strijd tegen het virus. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de WHO verweten de crisis slecht te hebben aangepakt. Hij heeft de Amerikaanse financiële bijdrage aan de gezondheidsorganisatie daarom voorlopig laten stopzetten.

Ook Australië is kritisch over de WHO. De Australische minister Greg Hunt (Volksgezondheid) zegt dat de wijze waarop sommige WHO-functionarissen in Genève omgingen met de coronacrisis „de wereld niet heeft geholpen”. Australië had volgens hem succes bij de strijd tegen het virus omdat het een eigen lijn volgde.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen