Afsluitingen genegeerd: politie bekeurt meteen in ‘te druk’ Heuvelland

Print
Afsluitingen genegeerd: politie bekeurt meteen in ‘te druk’ Heuvelland

Afbeelding: Johannes Timmermans

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem -

De politie is zondagmiddag in het Heuvelland overgegaan tot het sneller bekeuren van mensen die er niets te zoeken hebben.

Te veel dagtoeristen blijken het gebied ondanks waarschuwingen sinds zondagochtend binnen te rijden zonder geldige reden, zegt Léon Eummelen, woordvoerder namens de Veiligheidsregio Limburg-Zuid. Op sommige plekken negeren automobilisten en fietsers zelfs de aanwijzingen van verkeersregelaars en afsluitingen om het gebied niet binnen te rijden, zegt Eummelen.

„Politieagenten en Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) gaan vanaf nu strenger optreden en meteen boetes uitdelen”, zegt hij. „We gaan niet meer waarschuwen. We gaan meteen bekeuren.”

Lees ook: Dit weekeinde opnieuw controles in het Heuvelland

Pasen

In het paasweekeinde werd vorige week goed gehoor gegeven aan de oproep thuis te blijven of in ieder geval niet in de richting van het Heuvelland te komen als mensen daar niets te zoeken hebben. Te grote toeloop leidt tot samenscholingen die het risico op het verspreiden van het coronavirus verhogen, is de gedachte.

Het bestuur van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft de noodverordening voor het afsluiten van het Heuvelland vorige week verlengd tot en met 28 april, ook omdat er nog een gevaar was dat wielrenners het Heuvelland wilden bezoeken om op eigen houtje de (geannuleerde) toerversie van de Amstel Gold Race te rijden. In hoeverre dat zondagmiddag aan de orde is, kon de woordvoerder niet goed inschatten.

Fysiek

Aangekondigd was dat tijdens de verlenging niet meer op alle toegangswegen ook fysieke controles zouden plaatsvinden met hulp van verkeersregelaars, boa’s en politieagenten. Gezien de situatie is dat zondagmiddag toch weer op sommige plaatsen geïntensiveerd. Verkeer in de richting van het Heuvelland is in principe alleen toegestaan voor bestemmingsverkeer en voor mensen die daar woonachtig zijn.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen