Wekelijks een digitale première vanachter het kerkorgel in Wyck

Print
/ Maastricht / Itteren -

Een muzikaal lichtpuntje in donkere (corona)tijden. Organist en dirigent Nick Goudkuil laat vanuit de Sint-Martinuskerk in Wyck iedere week een speciaal gecomponeerd orgelwerk in première gaan.

Met donderend geweld trekt Nick Goudkuil de registers open van het orgel voor de laatste tonen van de grande finale. Daarna heerst er doodse stilte in de Sint-Martinuskerk in het Maastrichtse Wyck. Geen kuchje van een kerkganger, geen applaus van het concertpubliek. Want de Martinuskerk is leeg en verlaten, Zoals alle kerken in Nederland. Op een krijtbord staan nog de liederen en orgelstukken van de laatste kerkdienst gekalkt. „Begin maart was dat”, zegt organist en koordirigent Goudkuil. Sindsdien staat hij ‘droog’.

En toch heeft Goudkuil zojuist voor zo’n duizend toehoorders een nieuw orgelstuk van eigen hand in première laten gaan. „Toch fijn dat je voor publiek kunt spelen. Ook al is het dan digitaal.”

Publiek mag dan wel geen liveconcerten bezoeken tijdens de coronacrisis, dat wil niet zeggen dat je als muzikant niet kunt optreden. Sinds kort schrijft en schaaft Goudkuil wekelijks aan gloednieuwe orgelstukken, waarna hij de opnames van die miniconcerten in de Martinuskerk voor zijn volgers op YouTube plaatst.

Wekelijks een digitale première vanachter het kerkorgel in Wyck

„Midden in de nacht werd ik wakker met dat idee.” Waarom zou hij de wereld niet wat opfleuren met een wekelijks digitaal optreden? „Als uitdaging voor mezelf én om muziek- en orgelliefhebbers een hart onder de riem te steken.” En het voordeel van internet blijkt dat iedereen kan meeluisteren, constateert Goudkuil aan de hand van de respons uit binnen- en buitenland. „Mensen die er heel erg blij mee zijn dat ze in een tijd zonder concerten en kerkdiensten op deze manier toch van orgelmuziek kunnen genieten.”

Inmiddels zijn ook een aantal gastcomponisten aangetrokken wiens stukken hij de komende tijd digitaal ten gehore gaat brengen. „Zodat we ook de komende weken nog iets hebben om naar uit te kijken.”

Voor meer info over de miniconcerten van Nick Goudkuil: muzieklesmaastricht.nl/premiere

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen