Tuinen van Oude Pastorie in Beek: voor, door en met de gemeenschap

Ludo Hodzelmans geniet van de fruitbomen die nu zo mooi in bloei staan. © Foto Privéfoto van de familie Hodzelmans

Hoewel het bezoekerscentrum nu gesloten is, gaat het werk in de tuinen van de ‘Oude Pastorie’ in Beek gewoon door, zodat bezoekers straks weer kunnen genieten van alles wat er groeit en bloeit.

Marianne Eussen

Tien vrijwilligers zorgen sinds anderhalf jaar voor het tuinonderhoud. Ludo Hodzelmans (64) uit Neerbeek, voorheen biologiedocent en later leidinggevende in het onderwijs, is een van hen. „Waarom ik hier werk? Het concept van de ‘Oude Pastorie’ spreekt me aan: voor, door en met de gemeenschap. Mijn liefde voor de natuur is groot en ik ben een buitenmens. Het is fijn om wat ik weet in de praktijk te brengen, samen met een leuke groep. De positieve respons van bezoekers is stimulerend. Om te leren hebben we vorig jaar een moestuincursus gevolgd via iemand van de Spaubeekse volkstuinen,” vertelt hij. En dat wierp zijn vruchten af.

Gebruikstuin

„Nu richten we ons op vormsnoei, vanaf volgend jaar passen we ook vruchtsnoei toe,” vertelt Hodzelmans geanimeerd over zijn vrijwilligerswerk. Bij de aanleg is ervoor gekozen de tuin op te splitsen in vier kwadranten, net zoals vroeger toen het gebouw in gebruik was als pastorie. De pastoor had toen een gebruikstuin met fruit, groente, kippen en zelfs een brouwerij.

Filosofie

„Er is nu een kruidenvak, een fruitvak voor de bakovenvlaaien, twee vakken met bloeiende planten voor bijen en hommels en een vak met pompoenen als sierfruit en voor soep. Filosofie is dat we alleen maar aanplanten wat hergebruikt kan worden. Ook zorginstelling Daelzicht en de school uit Neerbeek maken gebruik van de tuin,” licht Hodzelmans toe. „De nazorg voor de door scholieren thuis opgekweekte tomatenplanten moet de tweede keer wel beter.”

Leren

Stichting het Limburgs Landschap is eigenaar van grond en restaurant. „Doel was duurzame exploitatie en herbouw zoals vroeger, mogelijk met herstel van de grachten,” vertelt projectleider René Gerats. „Voor Limburgs Landschap is inhuur van een groenbedrijf natuurlijk gemakkelijker en sneller. Hoewel het mes van twee kanten snijdt door de inzet van vrijwilligers en mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zijn er nog wat slagen te maken. Ook met inzet van scholieren gaat alles veel meer leven. Ze zullen nu wel geleerd hebben dat je plantjes water moet geven,” zegt hij droogjes.

„Het is mooi iets te hebben gedaan voor de mensen. Het moest meer dan een horecapunt worden en ik denk dat dat wel gelukt is,” vindt Gerats.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal