Hooikoorts-patiënten opgepast: volop lenteweer met veel pollen in de lucht

Print
Hooikoorts-patiënten opgepast: volop lenteweer met veel pollen in de lucht

De concentratie van graspollen loopt al flink op. En dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Afbeelding: Thinkstock

Opnieuw gaan we een week met volop zon tegemoet. Maar door het droge en zonnige weer met een overheersende oostenwind, loopt de concentratie graspollen in de lucht flink op. Voor wie alleen last heeft van berkenpollen kan uitkijken naar het einde van het bloeiseizoen eind deze maand.

Het zonnige weer zet ook deze week door. Van regen is voorlopig geen sprake en de temperaturen lopen weer flink op, tot mogelijk 23 graden aan het eind van de week. Temperaturen die normaal zijn voor mei. Gebruikelijk is een graad of 13 tot 17 in deze periode van het jaar.

Extra aanvoer

Zonnig weer stimuleert de bloei van grassen en een oostenwind zorgt voor extra aanvoer van pollen uit Duitsland. De eerste graspollen zijn afgelopen week al waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis. En dat is slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts.

Lees ook: Ik heb hooikoorts. Mag ik naar buiten? En andere vragen over corona

De piekperiode van het graspollenseizoen wordt verwacht half mei, begin juni. Toch kunnen de pollen ook nog in juli bij veel mensen klachten veroorzaken. In die periode bloeien ook kruiden zoals zuring en weegbree, deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen. Nu kunnen naast grassen ook de berken nog voor klachten zorgen.

Zonovergoten

Terug naar het weer van komende dagen. Tot het weekend blijft het zonovergoten. Rond Koningsdag dalen de temperaturen richting normale waarden: zo rond de 15 graden. Dan neemt ook de kans op een bui toe. Inmiddels heeft het sinds half maart niet meer noemenswaardig geregend.

Door die langdurige droogte kleuren grassen nu al geel en verdrogen. Dat kan op de lange termijn een remmend effect hebben op de graspollenproductie. Sommige hooikoortsklachten overlappen met klachten van het covid-19 virus. Het advies: gebruik op tijd hooikoortsmedicijnen.

Bekijk hier het actuele weerbericht voor Limburg

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen