Hoofdverdachte in zaak miljoenenfraude aangehouden in Weert

Print

Weert inbeslagname in zaak miljoenenfraude. Video: WeertdeGekste

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De politie heeft maandagochtend in Weert de hoofdverdachte aangehouden van de miljoenfraude bij het Brabantse participatiebedrijf KempenPlus.

De 52-jarige verdachte werd in een woning aan de Kraanweg in Weert opgepakt. Hij wordt gezien als hoofdverdachte in het onderzoek en is vermoedelijk ook degene die het meest van het verduisterde geld heeft geprofiteerd.

Luxe leven

Hij zou een eerder aangehouden inwoner van Bladel langere tijd hebben afgeperst en hem zo gedwongen hebben geld te verduisteren. Dat geld moest hij vervolgens aan de Weertenaar afstaan, die wordt verdacht van heling, afpersing en witwassen. De 52-jarige man leidde een luxe leven zonder dat dat verklaard kan worden door enig legaal inkomen. De woning waarin de man verbleef stond enkele jaren geleden te koop voor net geen zes ton.

Bij de inval in de woning in Weert werden een busje, een personenauto en diverse andere voertuigen, waaronder enkele quads, in beslag genomen.

In Bladel is maandagmorgen ook een 53-jarige vrouw aangehouden in haar woning. Zij had in het verleden een relatie met de hoofdverdachte. Ze zou geprofiteerd hebben van het verduisterde geld. Zij wordt verdacht van heling en witwassen. Ook bij haar zijn diverse luxe goederen in beslag genomen.

Maandenlang stilgehouden

De jarenlange fraude bij het participatiebedrijf van de Kempengemeenten (Bladel, Eersel, Bergeijk en Reusel-De Mierden) is in september vorig jaar ontdekt na een waarschuwing van de Bank Nederlandse Gemeenten.

Op verzoek van de officier van justitie is de fraudezaak maandenlang stilgehouden, zodat de politie onderzoek kon doen. De politie concluceert nu dat KempenPlus voor miljoenen euro’s is benadeeld. Hoe dat kon gebeuren en waarom het niet eerder is ontdekt, is nog niet precies duidelijk.

Eerder werden in deze fraudezaak al twee verdachten aangehouden, een 63-jarige ambtenaar uit Valkenswaard en een 49-jarige man uit Bladel. De ambtenaar is inmiddels weer op vrije voeten. De rechtbank in Den Bosch oordeelde dat er onvoldoende verdenking tegen hem bestond.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen