Video: Vuur bij grote brand in natuurgebied De Meinweg bij Herkenbosch laait weer op

Print

Zeer grote brand in natuurgebied De Meinweg bij Herkenbosch. Video: Track ‘88

Herkenbosch -

In natuurgebied De Meinweg bij Herkenbosch brak maandagmiddag een grote brand uit. Rond 18.00 uur leek de brand onder controle. Rond half acht laaide het vuur echter weer op. Paarden die bij een manege in het gebied stonden zijn uit voorzorg geëvacueerd. De brandweer is druk bezig met blussen.

De eerste melding van de brand werd rond een uur ’s middags gedaan. Al snel werd duidelijk dat veel brandweerinzet nodig was. Volgens een woordvoerder van de brandweer wist het vuur zich vanwege de harde wind snel te verspreiden. Ook de Duitse brandweer kwam ter plekke om ondersteuning te verlenen. Aan het begin van de avond werd duidelijk dat er zo’n vijfendertig hectare natuur in vlammen is opgegaan.

Lees ook: Vuur legt tientallen hectares natuur in de as: ‘Hopen dat er meer regen gaat vallen’

Een stoplijn leek effect te hebben na intensief bluswerk van de brandweer en de brand was ogenschijnlijk onder controle. Rond half acht zorgde zogeheten vliegvuur er echter voor dat de vlammen terugkwamen. Met man en macht wordt nu geprobeerd om uitbreiding richting Duitse grens te voorkomen. „We zijn bezig een stoplijn te maken aan de Duitse kant in de hoop dat dat het vuur tegenhoudt. Achter die stoplijn staat namelijk een enorm naaldbos en daarvan willen we echt niet dat dat gaat branden. In de loop van de nacht moet duidelijk worden of de stoplijn effect heeft” laat operationeel leider Paul van Mullekom, operationeel leider van de Veiligheidsregio Limburg-Noord maandagavond weten.

Video: Vuur bij grote brand in natuurgebied De Meinweg bij Herkenbosch laait weer op
De paarden van de manege worden naar elders gebracht. Foto: Buurtpreventie Reewoude

Bij manege Venhof werden uit voorzorg de paarden uit de stallen gehaald en naar elders gebracht.

In de hele regio wordt mensen opgeroepen om ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden totdat de rook afneemt. Ook de wegafsluitingen blijven nog een groot deel van de avond van kracht.

Iets na 21.00 uur werd door de politie een burgernetbericht verstuurd om in de buurt van de Industrieweg in Herkenbosch uit te kijken naar een man op een fiets, gekleed in een groene overall. De man werd korte tijd later aangetroffen. Of de oproep iets te maken had met de brand kon en wilde een politiewoordvoerder maandagavond niet zeggen.

De brand op de Meinweg woedde deels op de heide en deels in het bos. Met name in het gedeelte in het bos bemoeilijkte het blussen omdat het vuur dan ook de hoogte in gaat. Een voorverkenningsteam van Defensie ging kijken of het inzetten van een blushelikopter nodig was om het vuur onder controle te krijgen. Uiteindelijk kwam de blushelikopter niet in actie omdat die werd ingezet bij de brand op de Deurnese Peel. Wel werd met een drone bekeken of er in het gebied nog brandhaarden waren.

NL-Alert

Tijdens de brand ’s middags hoefde er niemand te worden geëvacueerd. Wel werden toeristen uit het gebied gehaald vanwege veiligheidsredenen. Ook werd er een NL-Alert verstuurd om mensen op te roepen ramen en deuren in verband met de rook te sluiten. De politie riep mensen ook op uit het gebied weg te blijven en de hulpdiensten niet in de weg te lopen. De NL-Alert werd maandagavond nog een keer herhaald vanwege het oplaaiende vuur en bijbehorende rookoverlast.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel waarschuwden de veiligheidsregio’s eerder al voor de droogte waardoor het brandgevaar groter is dan anders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen