Justitie wil Weerter politiemol vijf jaar de cel in

Mark M. reed als politieman in een oude Porsche

Mark M. reed als politieman in een oude Porsche © Facebook

De Weerter politiemol Mark M. (33) moet als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in. Dat kreeg M. maandagmiddag via een Skypeverbinding met Oekraïne, waar hij tegenwoordig woont, te horen. De oud-politieman zou vertrouwelijke recherchedossiers hebben verkocht aan criminelen. Een tussenpersoon uit Eindhoven hoorde drie jaar tegen zich eisen.

Paul Bots

De Weertenaar werd in 2018 door de rechtbank tot vijf jaar cel veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank beval onmiddellijke uitvoering van de celstraf wegens vluchtgevaar. De oud-politieman kwam echter een paar maanden later door een vormfout vrij, waardoor hij het hoger beroep in vrijheid in Oekraïne kon afwachten. Zijn vrouw is afkomstig uit dat land.

Tegenzin

Vanuit Oekraïne woonde M. maandag het hoger beroep in zijn zaak via Skype bij. Met tegenzin, want M. heeft vooraf nog geprobeerd om de zaak uitgesteld te krijgen omdat hij het liefst in de rechtszaal aanwezig wilde zijn. Dat is vanwege coronamaatregelen onmogelijk omdat M. niet mag reizen. Het hof vond de zaak echter zo belangrijk dat er is gekozen is voor een zitting die deels via Skype plaatsvindt.

M. wil niet ingaan op vragen van het hof over zijn contacten met criminelen en het overhandigen van geheime stukken. Wel erkent hij dat hij informatie heeft opgevraagd voor een man die hem destijds tijdens vakantie op Curaçao benaderde. Die man bleek achteraf een undercoveragent. „Ik had dat nooit mogen doen en daar heb ik ook spijt van”, stelt M. daar nu over. Hij zegt dat hij onder druk is gezet met een ‘zielig verhaal’ van de undercoveragent. Volgens het OM is M. echter helemaal niet misleid.

Volgens justitie heeft M. geld gekregen voor het leveren van de geheime stukken. De rechtbank achtte dat eerder niet bewezen. In hoger beroep blijft advocaat-generaal Gerard Sta er echter bij dat er wél is betaald voor de stukken. Dat kan niet anders, stelt hij. Politie-informatie is immers geld waard en er zijn aanwijzingen voor zo’n betaling, is de redenering van het OM.

‘Bevragingen’

Volgens Justitie heeft M. ongeveer 27.000 ‘bevragingen’ gedaan toen hij in het recherchesysteem gegevens van criminelen opzocht. De Weertenaar wil dat aantal relativeren. „Als je een kenteken opvraagt en vervolgens doorklikt naar de eigenaar zijn dat al twee bevragingen”, stelt hij. M. schat dat hij ongeveer vijfduizend zaken heeft opgezocht, waarvan een groot deel beroepsmatig en een deel uit nieuwsgierigheid. Volgens justitie zijn ook vijfduizend bevragingen er nog altijd ‘heel veel’ en is het ook strafbaar als een politieman uit nieuwsgierigheid in politiesystemen kijkt.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers pleit voor vrijspraak. Volgens hem had uitgezocht moeten worden welk deel van de ‘bevragingen’ M. beroepsmatig heeft gedaan in het politiesysteem. Volgens hem is het zoeken uit nieuwsgierigheid niet strafbaar zolang de informatie niet aan andere wordt gegeven. Dat M. dat heeft gedaan, is volgens de advocaat niet bewezen. Informatie die bij criminelen werd gevonden, was wel met de inloggegevens van M. uit het politiedossier gehaald, maar dat betekent nog niet dat de Weertenaar dat ook zélf heeft gedaan.

Vaste baan

M. zegt in Oekraïne na vier jaar eindelijk een vaste baan te hebben gevonden. Hij spreekt de hoop uit dat het gerechtshof daar in de uitspraak rekening mee gaat houden. Ook klaagt M. over de media-aandacht voor de zaak. Er zijn volgens hem ‘veel onwaarheden’ over hem geschreven, die het extra moeilijk maken om werk te vinden. „Het maakt het mij onmogelijk om voor vast terug te keren naar Nederland.”

Volgens justitie is een lange straf echter nodig om ook anderen af te schrikken. Daarnaast moet die straf meteen ingaan om te voorkomen dat M. vlucht, zo stelt Sta. Advocaat Kuijpers vindt dat áls er al straf wordt opgelegd, er ook rekening gehouden moet worden met de media-aandacht. Van vluchtgevaar is volgens hem geen sprake. M. heeft zich steeds netjes gemeld bij rechtszaken en heeft nu ook gezorgd dat hij via Skype de zaak kon volgen.

Medeverdachte

Medeverdachte Mark S. (50) uit Eindhoven heeft volgens justitie gefungeerd als ‘makelaar’ van de geheime stukken. Ook zou hij de Weerter politieman hebben omgekocht. S. werd eerder tot drie jaar veroordeeld. Via een Skypeverbinding laat S. vanuit het kantoor van zijn advocaat Marcel Heuvelmans weten dat hij inderdaad veel geld op zijn rekening gestort kreeg, maar dat was afkomstig van ‘andere criminele activiteiten’. In een geheime ruimte onder de trap bij S. thuis werden onder meer vertrouwelijke politiedossiers en een contant bedrag van 235.000 euro gevonden.

Volgens advocaat Heuvelmans is de betrokkenheid van S. bij het lekken van politiedossiers niet aangetoond. S. zat al acht maanden in voorarrest en een eventuele straf - als die al opgelegd wordt - kan volgens de advocaat nooit hoger uitvallen dan die maanden. De verdachte heeft inmiddels een eigen bedrijf opgericht, dat zou ten gronde gaan als hij nu naar de gevangenis wordt gestuurd, stelt Heuvelmans.

Het hof doet op 4 mei uitspraak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee