Bijzondere viering van 100e verjaardag in tuin appartementencomplex Heerlen

De 100e verjaardag van Suze van Rijk werd gevierd in de tuin van Parc Imstenrade. © De Limburger

Ze lijkt haar geluk niet op te kunnen terwijl ze vanuit het raam toekijkt hoe ze wordt toegezongen door familie, personeel en medebewoners. Suze van Rijk - van Leeuwen vierde vorige week haar 100e verjaardag.

Judith Bouwels

„Gaat het hier gebeuren?”, vraagt een medebewoonster van Suze van Rijk - van Leeuwen. Stoelen worden - op anderhalve meter afstand van elkaar - klaargezet in de tuin van Parc Imstenrade in Heerlen. Trompettist Patrick Spelhaen zoekt de juiste plek om zijn muzikale serenade aan de jarige te brengen. Als mevrouw Van Rijk aan het met ballonnen versierde raam verschijnt, staat en zit iedereen klaar om samen haar 100e verjaardag vieren, met inachtneming van de huidige maatregelen. Er wordt muziek gemaakt, geklapt, gezwaaid en gezongen.

Verliefd

Suze van Leeuwen werd op 17 april 1920 geboren in Werkhoven, als oudste van een gezin met zeven kinderen. Haar vader had een meelhandel en was geliefd in het dorp als dirigent van het kerkkoor en van het muziekkorps. Muziek was toen al belangrijk voor Suze. En dat is nog altijd zo: met haar leeftijd van 100 speelt zij nog steeds piano. Suze werd verliefd op Willie van Rijk en trouwde met hem. Samen verhuisden ze naar Limburg, naar de Dorpstraat in Brunssum om precies te zijn, omdat hij als tandarts aan de slag ging bij de Staatsmijnen.

Suze en Willie kregen zeven kinderen, twee pleegkinderen, dertien kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen. „Het was een huisje vol”, vertelt dochter Mathilde. Ieder jaar ging het gezin op vakantie naar Italië. „Onze vader kwam uit Indië en had het altijd koud, dus zochten we de zon op. Met z’n allen naar Italië op de camping.”

Mevrouw Van Rijk is voor haar leeftijd nog gezond en mobiel. Ze staat aan het raam te zwaaien naar haar bezoek en heeft een lach op haar gezicht. Vorig jaar heeft ze een dubbele longontsteking gehad. „Daar kwam ze weer uit als een jonge meid”, zegt Mathilde.

Feest

De verjaardag van Suze zou eigenlijk anders zijn gelopen. Mathilde is druk in de weer geweest met de voorbereiden van een feest. „In het restaurant van Parc Imstenrade zouden we met z’n allen samenkomen. Het zou een groot feest worden.” Daar stak het coronavirus een stokje voor. Zodra het mogelijk is, wordt de viering ingehaald. Ondertussen probeert Mathilde zich bij de situatie neer te leggen en het motto van haar moeder na te leven: ‘Je moet niet alles serieus nemen, anders word je niet zo oud.’