Lintjesregen dit jaar anders vanwege coronamaatregelen

Print
Lintjesregen dit jaar anders vanwege coronamaatregelen

Afbeelding: Marlies Wessels

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen -

Normaal gesproken is de lintjesregen een feestelijk moment voor de gedecoreerden. Maar dit jaar gaat het er net zo aan toe als bij eindexamenleerlingen die krijgen te horen of ze wel of niet geslaagd zijn. De burgemeester belt ze op.

Geen officiële ontvangst met oranjebitter op het gemeentehuis, geen fanfare of harmonie voor de deur, geen mensen over de vloer. De instructies van de Kanselarij der Nederlandse Orden zijn helder. Op 24 april maken alle burgemeesters in het land een telefonisch rondje om zo’n 3000 mensen te bellen met de boodschap dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in een ridderorde.

Wanneer en op welke manier de lintjes alsnog worden opgespeld is onbekend. Dat hangt allereerst af van wanneer de coronacrisis achter de rug is, maar ook van hoe elke gemeente afzonderlijk het aanpakt. Zo gaat de burgemeester van Valkenburg vrijdag whatsappen met de gedecoreerden. De burgemeester van Gulpen-Wittem gaat in haar oranje auto op pad en belt de onderscheidenen voor hun woning op, zodat ze elkaar door het raam zien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →