Video: Militairen en tanks ingezet bij bestrijding grote brand in De Meinweg, zorgcentrum Bosscherhof ontruimd

Print

Beelden brand De Meinweg. Video: De Limburger

Herkenbosch -

Bij de bestrijding van de grote brand in De Meinweg zijn ook militairen en twee tanks ingezet. Zorgcentrum Bosscherhof in Herkenbosch wordt uit voorzorg ontruimd.

Vierenvijftig bewoners van woonzorgcentrum Bosscherhof in Herkenbosch zijn dinsdagavond vanwege de brand in De Meinweg geëvacueerd, zo laat een woordvoerder van de Zorggroep weten. De bewoners worden met bussen vervoerd naar de Oranjerie en het Zorghotel in Roermond en naar Solidus in Tegelen, ook van de Zorggroep. Onder de bewoners is niemand besmet met het coronavirus, voegt de woordvoerder daar aan toe.

Sinds negen uur dinsdagavond wordt gebruikgemaakt van twee zogeheten Kodiak-geniedoorbraaktanks van het 41ste pantsergeniebataljon uit Oirschot. De tanks moeten een brandgang creëren die grofweg tussen rijstal Venhof en camping het Elfenmeer door loopt. De brandgang moet verdere verspreiding van het vuur tegengaan.

Bij woonzorgcentrum Bosscherhof in het centrum van Herkenbosch zijn dinsdagavond bussen gearriveerd. Die staan paraat, mocht de Veiligheidsregio beslissen dat het zorgcentrum geëvacueerd moet worden. Of en zo ja wanneer dat gaat gebeuren kon een woordvoerder dinsdagavond rond half tien nog niet zeggen.

De felle wind deed dinsdagmiddag de brand in Nationaal Park De Meinweg opnieuw aanwakkeren. Nadat de brandweer eerder dinsdag brand meester had gegeven, waren rond 14.00 uur weer hoge rookwolken zichtbaar vanuit het bos- en heidegebied tot in de verre omgeving.

Video: Militairen en tanks ingezet bij bestrijding grote brand in De Meinweg, zorgcentrum Bosscherhof ontruimd
Militairen helpen bij de bestrijding van de brand. Foto: Track’88

Groot alarm

Een blushelikopter vliegt af en aan over het gebied. Ook de brandweer heeft weer groot alarm gegeven. Een woordvoerder van de brandweer meldde dat de brand weer „flink oplaait”. De brandweer heeft extra blus- en waterwagens ingeschakeld.

Lees ook: Vuur legt tientallen hectares natuur in de as: ‘Hopen dat er meer regen gaat vallen’

Twee Duitse blushelikopters assisteren bij de bluswerkzaamheden, die worden bemoeilijkt vanwege de harde wind die telkens van richting verandert.

Vliegvuur

De brand in Nationaal Park De Meinweg begon maandag rond 13.00 uur. Omstreeks 18.00 uur meende de brandweer het vuur onder controle te hebben, maar door zogenoemd vliegvuur ontstond anderhalf uur later een nieuwe brand. De brandweer had door de duisternis moeite het vuur te blussen.

De brand was dinsdagochtend onder controle, maar de felle wind wakkerde het vuur rond 14.00 weer aan. ,,Elk halfuur draait de wind”, zei operationeel leider Paul van Mullekom van de Veiligheidsregio Limburg Noord. ,,Nu eens oost, dan weer noord of noordoost. Daardoor flakkert het vuur steeds opnieuw op.”

Al snel waren er weer hoge rookwolken zichtbaar vanuit het bos- en heidegebied tot in de verre omgeving. De brandweer heeft naast de helikopters ook extra blus- en waterwagens ingeschakeld. 170 hectare bos en hei is tot nu toe verwoest. Ook de uitkijktoren in De Meinweg, de langs het rolstoelpad stond, is verloren gegaan.

De hulpdiensten hebben dinsdagmiddag opdracht gegeven tot het evacueren van de woonwijk Reewoude, gelegen in de bossen van De Meinweg. Maandag werden manege Venhof en de camping Elfenmeer al ontruimd, dinsdag wederom. In de manege waren de paarden zojuist weer op stal gezet, maar de dieren moesten opnieuw in veiligheid worden gebracht.

Zeer grote brand in natuurgebied De Meinweg bij Herkenbosch. Video: Track ‘88

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen