Week 33: Te vroeg bevrijdingsfeest eindigt in bloedbad
© Getty Images/iStockphoto
Eind april 1945 loopt de oorlog ook in de rest van het land ten einde, maar er vallen nog steeds doden. In Amersfoort loopt een te vroeg bevrijdingsfeestje uit op een ramp. In het bevrijde concentratiekamp Bergen-Belsen komt de verraden pater Baars uit Wittem alsnog om het leven.
Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945
Dure vergissing in Amersfoort
AMERSFOORT, maandag 23 april - De 29-jarige verzetsman Jan Braam is te vroeg met het vieren van de bevrijding op zijn boerenerf. Als plots Duitse soldaten opduiken raakt hij in paniek en schiet twee van hen dood. De Duitsers op hun beurt doden Braam en vijf andere aanwezigen. Bij represaillemaatregelen verliezen daags voor de bevrijding van Amersfoort nog zes anderen hun leven, onder wie drie leden van één gezin.
Lees ook: Tienduizenden kinderen komen bij van de oorlog in het buitenland
Jan de Groot moet plots Duitsers beschermen
HEERLEN, vrijdag 27 april - Heerlenaar Jan de Groot is als stoottroeper met het Amerikaanse leger Duitsland ingetrokken. Hij heeft een paar keer moeten schieten, maar op zich viel het geweld mee. Dan wordt Jan naar Aschersleben gestuurd. De Amerikanen hebben er een Russisch gevangenenkamp bevrijd, maar de Russen reageren zich af op de Duitse bevolking. In plaats van vechten tegen Duitsers, moet Jan hen nu juist beschermen.
Verraden pater Baars overleden in kamp
WITTEM- vrijdag 27 april - Pater Bernard Baars van het klooster in Wittem overleed op 27 april 1945 in het bijna twee weken daarvoor bevrijde concentratiekamp Bergen-Belsen. De rayonleider Wittem van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers werd in juli 1944 met negen andere verzetsmensen gearresteerd toen ze een Duitse deserteur hielpen onderduiken. De deserteur bleek in een verrader.
Lees ook: In één klap werd het Wittemse verzet opgerold
© The LIFE Picture Collection via
Adolf Hitler trouwt met Eva Braun
BERLIJN, zondag 29 april. Terwijl de Russische troepen in aantocht waren, traden Adolf Hitler en zijn vriendin Eva Braun in het huwelijk. De plechtigheid vond plaats in de Führerbunker in de Duitse hoofdstad Berlijn. In zijn testament liet Hitler optekenen dat hij ‘aan het eind van mijn levensweg’ besloot te trouwen met de vrouw die ‘na jaren van trouwe vriendschap vrijwillig koos mijn lot te delen in een stad die reeds bijna helemaal belegerd is.’ Daags na het huwelijk pleegde het tweetal zelfmoord.