Wolf verantwoordelijk voor zes gedode schapen in Someren-Eind

Print
Wolf verantwoordelijk voor zes gedode schapen in Someren-Eind

Afbeelding: Getty Images

Zes schapen in een weiland bij Someren-Eind zijn vorige maand gedood door een wolf. Dat blijkt uit de resultaten van dna-analyse die door wolvenmeldpunt BIJ12 bekend zijn gemaakt.

De lammeren werden eind maart dood gevonden door een herder in een weiland tussen de Strabrechtse Heide en Someren-Eind. Een aantal van de schaapjes vertoonde vraatsporen, anderen waren alleen doodgebeten. De schapen stonden in een wei met stroomafrastering. De wolf heeft het gedurfd over deze omheining te springen. ,,Een aantal schapen werd hierbij zo opgejaagd, dat zij dwars door de afrastering sprongen. Die konden vluchten,” aldus Sjraar van Beek, de beheerder van de kudde.

Strabrechtse Heide

Opvallend is dat dit weekend wederom drie dode schapen werden gevonden in hetzelfde gebied, ditmaal op de Strabrechtse Heide zelf. De week ervoor werd in Sterksel een aangevallen lam aangetroffen. Bij die schapen is weefsel afgenomen voor dna-analyse. Het onderzoek moet duidelijk maken of deze dieren eveneens door een wolf zijn gegrepen, én of het om hetzelfde exemplaar gaat dat eind maart toesloeg.

De dieren die werden gedood in Someren-Eind en de Strabrechtse Heide behoorden tot het ras van de Kempische heideschapen. De schapen waren formeel in bezit van Stichting het Kempische Heideschaap. Deze schapensoort wordt speciaal gefokt om de heide te begrazen. De stichting krijgt van de overheid een financiële compensatie voor de verloren schapen.

Wolvennetten

Voorzitter Kees van Hee, maakt zich zorgen om zijn dieren. ,,Wij hebben 1200 schapen. Zij grazen overdag binnen een raster met schapennetten, ook op de hei. Nu moeten we gaan investeren in speciale wolvennetten, die hoger zijn en een betere stroomvoorziening hebben. Dat kost ons veel geld. Ook zijn we bang dat wandelaars gewond kunnen raken door zo’n stroomdraad.”

Van Beek zag een wolvenaanval al langer aankomen. Hij had de wolvennetten al besteld voordat de wolf toesloeg. ,,Er zijn al een aantal malen wolven langsgekomen in deze regio. Ik heb 12 kuddes waar ik over waak. Het is nog een wonder dat de wolven mij tot op heden voorbij zijn gelopen.”

Meer schapen kwijt aan honden

De schapenbeheerder is nuchter over de aanval. ,,Het is niet leuk om schapen te verliezen. Maar zolang er financiële compensatie wordt geboden heb ik er geen problemen mee dat er wolven rondlopen. Ik heb grotere problemen dan de wolven. Denk aan virussen waar mijn dieren het slachtoffer van worden. En ik ben veel meer schapen kwijtgeraakt aan honden dan aan wolven.”

Ook al zijn er meerdere schapen aangevallen rond de Strabrechtse Heide, het is nog veel te vroeg om te stellen dat de wolf zich hier heeft gevestigd, aldus Maurice la Haye van Wolven in Nederland. ,,Dan zou je gedurende een veel langere tijd dode schapen moeten vinden. Pas als een wolf zes maanden op een vaste plek blijft kun je zeggen dat die zich ergens heeft gesetteld.”