Aan tafel

Recept: Trendy tartare van asperges met zalm en kruidencrème

Print
Recept: Trendy tartare van asperges met zalm en kruidencrème

fotoJanneke Philippi

Steak tartare staat tegenwoordig op bijna elke bistrokaart. Op de Franse klassieker van rundvlees kun je volop variëren. Met asperges zet je een chique, trendy tartare op tafel!

Fijngehakt rauw rundvlees, op smaak gebracht met ketchup, mosterd, sjalot, augurk, kappertjes en worcestershiresaus. Niet te vergeten: een dooier ‘on top’ die je met je vork elegant door de tartare prakt en zorgt voor een fluwelige romigheid.

Zoals dat gaat met klassiekers die eenmaal massaal onze harten hebben veroverd, ontstaan er de meest creatieve variaties op. In structuur én smaak. Ook asperges zijn een ideale basis voor een tartarebereiding. Hak ze fijn en maak op smaak met verse kruiden, crème fraîche en snippers gerookte zalm. Ook lekker zijn fijngehakte Hollandse garnalen of kraakverse coquilles. Wie het liever zonder vlees of vis houdt, gaat voor grof gehakt gekookt ei. Smaakvolle asperges en een scherp mes is het enige dat je nodig hebt, voor deze trendy tartare.

Tartare van witte asperge met zalm en kruidencrème

Voor 4 personen

Bereidingsduur 25 minuten

Ingrediënten:

300 gram witte asperges

1 sjalotje

2 theelepels kappertjes

50 gram gerookte zalmfilet

handvol verse kruiden, bijv. bieslook, dille en peterselie

2 eetlepels crème fraîche

2 eetlepels citroenmayonaise

evt. 4 kakelverse eidooiers

Bereiden

1. Schil de asperges en snijd een dun plakje van de onderkant. Snijd de asperges in lange lamellen. Snijd de aspergelamellen in luciferdunne repen en vervolgens in piepkleine blokjes.

2. Snipper de sjalot ragfijn. Hak de kappertjes fijn en snijd ook de zalm in piepkleine stukjes. Hak de kruiden fijn, genoeg voor 2 eetlepels. Meng de sjalot, de kappertjes en de kruiden met de crème fraîche en de mayonaise.

3. Meng de zalm en kruidencrème pas vlak voor het serveren met de asperges, zodat deze hun sappigheid en knapperige beet houden (bewaar de asperge, zalm en kruidencrème tot die tijd apart en afgedekt in de koelkast). Breng de tartare op smaak met zout en peper en schep op 4 borden; gebruik als je wilt hiervoor een kookring.

Voor de klassieke touch kun je ook bij deze tartare een eidooier serveren: maak telkens een kleine holte in de tartare en laat voorzichtig de eidooier erin glijden. Bestrooi met peper naar smaak en garneer eventueel met wat extra kruiden of een toef fijne jonge slablaadjes

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen