Video: Evacuatie Herkenbosch vanwege brand in De Meinweg afgerond

Print

Evacuatie bewoners Herkenbosch. Video: Track ‘88

Herkenbosch -

De hulpdiensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag heel Herkenbosch ontruimd vanwege de aanhoudende rook door de brand in het nabijgelegen natuurgebied de Meinweg. De evacuatie begon even voor middernacht en was rond 06.00 uur afgerond.

In totaal gaat het om ruim 4200 inwoners. De politie ging straat voor straat langs de huizen om aan te bellen. Mensen die zelf vertrokken, werd gevraagd een briefje op de deur te hangen. Herkenbosch is afgesloten met dranghekken. Winkels en bedrijven zijn gesloten. De Veiligheidsregio vraagt medewerkers van deze bedrijven daarom niet naar Herkenbosch te komen. Er geldt een noodverordening. Politieagenten en BOA’s zorgen voor bewaking.

Video: Evacuatie Herkenbosch vanwege brand in De Meinweg afgerond
Foto: John Peters

In de loop van woensdagmiddag wordt besloten wanneer inwoners weer terug kunnen. Bedrijven op industrieterrein Roerstreek kunnen woensdag wel openblijven. Andere dorpen in de gemeente Roerdalen worden vooralsnog niet ontruimd. Mensen die geen familieleden of kennissen hebben waar ze terechtkunnen, worden opgevangen in zestien sporthallen in de omgeving. Het Rode Kruis heeft achthonderd bedden beschikbaar gesteld.

Lees ook: Nachtelijke evacuatie laat Herkenbosch verlaten achter

„Aanleiding voor deze maatregel is de aanhoudende rook en de verwachting dat deze gedurende de nacht niet minder wordt”, verklaart burgemeester van Roerdalen Monique de Boer-Beerta. „Het gaat om een voorzorgsmaatregel om risico’s voor de volksgezondheid te vermijden. De rook bevat een hoge concentratie koolmonoxide.”

Lees ook: Alle 4200 inwoners van Herkenbosch in de nacht geëvacueerd vanwege brand in De Meinweg

De Boer-Beerta roept inwoners op om rustig te blijven en vraagt mensen die zelf hun woning kunnen verlaten om weg te gaan. „Ik begrijp dat dit besluit voor onrust en emotie zorgt, maar we gaan ons uiterste best doen de evacuatie zo spoedig en zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.”

Twee zorginstellingen werden dinsdagavond al ontruimd. Dertig bewoners van zorginstelling Pergamijn en hun begeleiders zijn opgevangen in Hotel Roermond. De negentig bewoners en hun begeleiders van zorginstelling Bosscherhof zijn ondergebracht op verschillende plekken in Roermond, Blerick, Baarlo en Tegelen.

Beelden brand De Meinweg. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen