Video: Geëvacueerde inwoners Herkenbosch slapen niet allemaal even goed

Print

Luxe evacuatie in een camper. Video: De Limburger

Herkenbosch -

De honden Lara en Flint krijgen deze ochtend op de parkeerplaats van de Apollohal in Melick hun voer. Samen met hun eigenaresse Jolanda van den Nieuwenhof moesten ze ‘s nachts hun huis verlaten.

„Ik ben zo blij dat de honden mee mochten. Anders was ik niet vertrokken. Maar de gemeente heeft alles goed geregeld hoor.” Het zijn moeilijke tijden voor Van den Nieuwenhof. Een week geleden verloor ze haar man aan corona. Nu bevindt ze zich in de noodopvang, omdat vanwege de rook in Herkenbosch het hele dorp moest evacueren. „Het is onwerkelijk allemaal. En die rook, dat was niet fijn nee. Ik had er al een zwaar hoofd van gekregen. Aan de honden merk ik ook dat ze van streek zijn.”

Lees ook: Video: Evacuatie Herkenbosch vanwege brand in De Meinweg afgerond

Video: Geëvacueerde inwoners Herkenbosch slapen niet allemaal even goed
Foto: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Goed geregeld

Fred van Meijgaarden staat dan ook nog in de Apollohal. „Slapen? Nee, dat is niet gelukt.” Zijn buurman belde hem ‘s nachts uit bed met de mededeling dat ze weg moesten. „Ik begrijp het wel. Het stonk al twee dagen naar de rook. En dinsdag werd het ook erger. Wat mij betreft had het ook eerder gemogen, maar ik moet zeggen dat alles wel goed geregeld was.” Van Meijgaarden maakt plannen om naar zijn zoon in Sittard te gaan en daar verder nieuws af te wachten. „Als we nog een nacht weg moeten blijven dan kan ik bij hem overnachten.”

Lees ook: Evacuatie Herkenbosch: 175 personen naar opvanglocaties; corona-verdachten naar noodhospitalen

Video: Geëvacueerde inwoners Herkenbosch slapen niet allemaal even goed
Jolanda van den Nieuwenhof met haar honden Flint en Lara Foto: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

De familie Albrecht (vader Manfred, moeder Joke en zoon Conny) kan ook niets anders doen dan afwachten. „Kijk, ik heb mijn pyjama nog aan”, wijst Joke naar haar shirt. Hun zoon maakte hen wakker rond een uur en vertelde dat ze het huis uit moesten. „’Ga terug naar bed’”, dacht ik eerst nog, maar het bleek echt zo te zijn”, vertelt Manfred. Van slapen kwam het niet. „In militaire dienst lukte dat wel, slapen op zo’n veldbed, maar hier niet. Nu wachten we maar af wat er komen gaat. Meer kunnen we niet doen.”

Video: Geëvacueerde inwoners Herkenbosch slapen niet allemaal even goed
De familie Albrecht (staand) en op het bankje eet Rein Kouwenhoven zijn broodje. Foto: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Veertig mensen

In de opvang in Melick zitten op dat moment nog zo’n veertig mensen. De meeste inwoners van Herkenbosch hebben voor de nacht onderdak weten te vinden bij familie of vrienden.

Evacuatie bewoners Herkenbosch. Video: Track ‘88

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen