Fraudezaak van 6,7 miljoen euro rond WK 2006 verjaard

Print
Fraudezaak van 6,7 miljoen euro rond WK 2006 verjaard

Theo Zwanziger (rechts) en Wolfgang Niersbach (links). Afbeelding: EPA

Drie van fraude verdachte voormalige Duitse topbestuurders uit het voetbal hoeven niet meer te vrezen voor straffen vanuit Zwitserland. Theo Zwanziger, Wolfgang Niersbach en Horst Rudolf Schmidt waren in dat land aangeklaagd op beschuldiging van medeplichtigheid aan fraude rond het WK voetbal van 2006.

Het drietal, voormalig bestuursleden van de Duitse voetbalbond DFB, zou samen met de toenmalige Zwitserse FIFA-official Urs Linsi leden van een toezichthoudend orgaan van de Duitse voetbalbond (DFB) hebben misleid over het werkelijke doel van een betaling van 6,7 miljoen euro. Dat bedrag werd overgemaakt naar de inmiddels overleden zakenman Robert Louis Dreyfus voor een gala rond het WK dat nooit plaatsvond.

Beckenbauer

Hetzelfde bedrag was vier jaar eerder door Dreyfus geleend aan Franz Beckenbauer, die destijds baas was van het organisatiecomité. Dat geld zou bij Mohamed Bin Hammam, zijn beland, een voormalig vicevoorzitter van de FIFA die levenslang is geschorst wegens omkoping.

Het proces in Bellinzona werd in maart vanwege de coronacrisis uitgesteld. ,,Maar door de verjaring op 27 april wordt de zaak niet meer behandeld”, meldde Bernhard Isenring, advocaat van voormalig DFB-voorzitter Niersbach.