Video: Chinook-helikopters ingezet bij brand in De Meinweg

Print

Chinook-helikopters ingezet bij brand Meinweg. Video: De Limburger

Herkenbosch -

Om de brandweer te ondersteunen in de bluswerkzaamheden zijn vier chinook-helikopters van Defensie opgeroepen.

De helikopters worden ingezet om de zogeheten stop-stroken nat te houden en te helpen met het nablussen van de hotspots - stukken grond van soms enkele tientallen vierkante meters waarin het vuur in de grond zit.

Lees ook: Brandweer vreest aanwakkerende wind bij Herkenbosch

Op deze plekken zijn weliswaar geen vlammen zichtbaar, maar met infraroodsensoren kan de brandweer wel zien dat er nog vuur aanwezig is. Er zijn grote hoeveelheden water nodig om deze volledig te doven, zodat ze niet opnieuw aanwakkeren.

Capaciteit

Deze chinooks hebben een stuk grotere capaciteit dan de nu aanwezige Duitse blushelikopters. Ze kunnen zakken met daarin 10.000 liter vervoeren, waar de twee Duitse collega’s ieder 2000 liter per keer meenemen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Lees ook: Vanmiddag meer duidelijkheid over brand in de Meinweg; ‘hopelijk ook voor geëvacueerde inwoners’

Aanwakkeren

De brand is al enige tijd volledig onder controle, maar pas als elk gevaar op hernieuwd aanwakkeren is uitgesloten, zal het sein brandmeester worden gegeven, aldus de zegsman.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen