Rutte valt uit naar SP-leider Marijnissen: ‘U gaat een grens over’

SP-leider Lilian Marijnissen. © ANP

Premier Rutte is woensdag tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis boos uitgevallen naar SP-leider Lilian Marijnissen.

Peter Winterman

Zij zei dat ‘het fijn zou zijn als het enthousiasme en de bevlogenheid waarmee wordt nagedacht over een app er ook zou zijn voor het opstarten van de productie van beschermende middelen in eigen land’. ,,Ik heb het idee dat je in deze tijd beter een smartphone kunt zijn op zoek naar een app in plaats van een zorgverlener op zoek naar een mondkapje.”

Die vergelijking zette kwaad bloed bij de premier, die vanuit vak K zijn ongenoegen liet blijken. ,,U gaat een grens over”, zei hij zichtbaar geërgerd tegen Marijnissen. ,,De minister-president wordt boos’’, reageerde de SP-leider. ,,Maar ik vind dat we elke dag een grens over gaan door van zorgverleners te vragen zonder beschermende middelen hun werk te doen.”

Contactonderzoek

PVV-leider Geert Wilders deed tijdens het coronadebat een oproep aan het kabinet om Nederland snel meer perspectief te bieden. ,,Mensen hunkeren naar vrijheid’’, zei hij. ,,Om te beginnen moeten we massaal gaan testen, testen en nog eens testen. Ook buiten de zorg.”

,,Er moet ook massaal bron- en contactonderzoek komen, door middel van interviews’’, vindt Wilders. ,,We hebben geen tijd om te wachten op een app die wel werkt, dus moeten we nu het onderzoek laten starten en door mensen laten doen.” Ook CDA, PvdA en GroenLinks vinden dat er meer bron- en contactonderzoek moet komen, zodat mogelijk besmette mensen sneller gewaarschuwd kunnen worden.

Horeca

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil dat het kabinet om tafel gaat met de horecasector om te kijken wat er mogelijk is om noodlijdende café- en restauranthouders te helpen. ,,Die hoopten natuurlijk weer aan het werk te kunnen. Want in de horeca stapelen ze geen glazen, maar problemen.’’

Dijkhoff verwacht niet dat de horeca al vóór 20 mei op versoepeling van coronamaatregelen kan rekenen. Volgens hem kost het nog veel onderzoek om in de horeca met een verantwoord protocol weer de deuren te kunnen openen.

PVV’er Wilders vindt dat er sneller meer ruimte moet komen voor horecabedrijven, die bijvoorbeeld eten willen serveren via een luik. Ook voor terrassen met anderhalve meter ruimte tussen de tafeltjes zou het mogelijk moeten worden om te openen, vindt Wilders. Volgens Thierry Baudet van Forum voor Democratie moet er een ‘kickstart van de economie’ komen. ,,Het mag niet zo zijn dat duizenden bedrijven failliet gaan.”

Kappers

Als het aan de regeringspartijen VVD en CDA ligt, zouden zogenoemde ‘contactberoepen’ eerder dan 20 mei weer aan de slag mogen als er een positief OMT-advies ligt. Volgende week wordt een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) verwacht over het gebruik van mondkapjes bij bepaalde beroepen, zoals kappers en nagelstylisten. Als dat advies positief is, roept Dijkhoff het kabinet op niet te wachten tot 20 mei met versoepeling van de maatregelen.

De regeringspartijen willen voorwaarden stellen aan extra coronasteun. Bedrijven die zich ‘ongepast’ gedragen, komen als het aan VVD’er Dijkhoff ligt niet in aanmerking voor overheidssteun. D66 pleit er voor dat bedrijven klimaatactie moeten ondernemen om geld te kunnen krijgen. Ook de oppositie pleit voor nieuwe eisen. ,,Als wij KLM gaan redden, moet de vloot duurzamer worden’’, noemt GroenLinks-leider Jesse Klaver als voorbeeld.

Klaver en PvdA-leider Lodewijk Asscher vragen zich af hoe het kan dat er nog niet volop wordt getest op het coronavirus. Volgens het RIVM is de testcapaciteit op dit moment nog niet ‘volledig benut’. Er kan dus meer getest worden, maar dat gebeurt nog niet. ,,Hoe kan dit?’’, wil Klaver van het kabinet weten.

Wob-verzoeken

Baudet (Forum voor Democratie) is ontstemd over het feit dat het kabinet Wob-verzoeken over corona op de lange baan schuift. Ook het zelfstandige Kamerlid Femke Merel van Kooten stipt dit punt aan. Zij wil dat Rutte en De Jonge meer openheid geven over de periode januari en februari. Volgens Van Kooten is onduidelijk welke adviezen het kabinet in die maanden kreeg na de uitbraak van het coronavirus in China.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal