Peelbrand grootste natuurbrand ooit in Nederland

De enorme vuurzee in de Peel. © De Limburger

De brand in de Deurnese Peel is de grootste natuurbrand ooit in Nederland. Het is nu nog moeilijk om de exacte afmetingen aan te geven. Dat laat de gemeente Deurne woensdag weten.

Redactie

Door de grote veenbrand zijn al 400 hectare afgebrand, meldde de brandweer eerder woensdag.

Lees ook: Mogelijk nog meer evacuaties vanwege Peelbrand

De vier Chinook helikopters die de afgelopen dagen bluswerkzaamheden uitvoerden in de Deurnese Peel, zijn naar de Meinweg vertrokken. Ze begonnen daar woensdagmiddag omstreeks vier uur met het blussen van de grote bos- en heidebrand in het Nationaal Park bij Herkenbosch.

Lees ook: Video: Chinook-helikopters ingezet bij brand in De Meinweg

Nood hoger

Volgens de gemeente Deurne worden de Chinooks nu boven Midden-Limburg ingezet, omdat de nood daar hoger is. Eerder zei de brandweer in de Peel juist afhankelijk te zijn van de Chinook blushelikopters, omdat het veengebied nagenoeg ontoegankelijk is en brandweerwagens niet dicht genoeg bij de brandhaarden kunnen komen.

© Stefan Koopmans

Nadat dinsdag al vijftig woningen in Griendtsveen geëvacueerd werden, moeten nog eens zo’n twintig huishoudens in Helenaveen rekening houden met de ontruiming van hun woningen. De brandweer probeert het vuur met stoplijnen niet ver van de woningen tot staan te brengen.

Lees ook: Woningen Griendtsveen ontruimd na grote brand in de Peel

Stoplijnen zijn plekken waar de brandweer uit alle macht probeert uitbreiding van de vuurzee tegen te gaan. Maar als dat niet lukt, moeten de 20 gezinnen hun huizen uit, zei een woordvoerster van de brandweer. „Nu de blushelikopters in Limburg worden ingezet, worden in Deurne extra brandweervoertuigen ingezet om de brand tegen te houden bij de stoplijn”, aldus de gemeente Deurne.