Sevagram zet babyfoons in voor contact met familie

Print
Sevagram zet babyfoons in voor contact met familie

In Vaals worden babyfoons gebruikt om te praten met bezoek dat buiten voor het raam staat. Afbeelding: Sevagram

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Zorgorganisatie Sevagram zet in zorgcentrum Langedael in Vaals babyfoons in om het contact tussen bewoners en familie buiten voor het raam te vergemakkelijken.

De bewoners raken door de aanhoudende coronacrisis steeds verder geïsoleerd. Bellen met familie is voor veel ouderen lastig, constateert Marion Schmitz van Sevagram, en whatsappen of facetimen is voor hen vaak helemaal niet te doen.

De aloude babyfoon biedt volgens haar echter uitkomst. „Je hoeft maar op een knopje te duwen en je ziet en hoort wat aan de andere kant gebeurt”, aldus Schmitz. „Op die manier is het heel eenvoudig om te praten met familie die buiten op de stoep staat.”

Scherm

In verpleeghuis Valkenheim in Valkenburg gaat Sevagram binnenkort werken met schermen van plexiglas. Met name dementerende ouderen lijden onder het wegvallen van direct contact met hun familie.

Door de schermen van het plaatselijke bedrijf Admirror te plaatsen tussen bewoners en hun bezoek ontstaat toch een vorm van contact. Er wordt ook gedacht aan partytenten met een tussenscherm van doorzichtig plastic.

‘Voelschort’

In Vaals hebben vrijwilligers verder een ‘voelschort’ gemaakt voor dementerende bewoners. Op dat schort zijn allerlei schoonmaakspullen genaaid, zoals sponsjes en borsteltjes. Bewoners herkennen die, zegt Schmitz, waardoor ze rustig worden.

Sevagram zet babyfoons in voor contact met familie
Een van de ‘voelschorten’ in Langedael. Foto: Sevagram

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen